A brit biztonsági szolgálatok a törvényesség határain belül működnek, és nem figyelik azoknak a kommunikációját, akik erre nem adnak okot - mondták a szolgálatok vezetői nyilvános csütörtöki parlamenti meghallgatásukon. Hangsúlyozták azt is, hogy titkosszolgálati módszerekkel többtucatnyi terrortámadást sikerült megakadályozni az utóbbi években.

A londoni alsóház hírszerzési és nemzetbiztonsági bizottsága az utóbbi hónapokban kibontakozott lehallgatási botrány ügyében idézte be az elhárítás (MI5), a hírszerzés (MI6) és a kommunikációs figyelőszolgálat (GCHQ) vezetőit, akik most először jelentek meg együtt a nyilvánosság előtt.

A példátlan meghallgatás előzményeként Edward Snowden, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) egykori alkalmazottja az utóbbi hónapokban titkos információk tömegét szivárogtatta ki főleg a brit és az amerikai sajtónak az NSA, a hasonló profilú GCHQ, valamint több más ország szolgálatainak titkos adatgyűjtési tevékenységéről.

Sir Iain Lobban, a botrány egyik főszereplőjévé vált GCHQ igazgatója a csütörtöki meghallgatáson kijelentette: a szolgálat "nem azzal tölti az idejét", hogy a brit lakosság "nagy többségének" telefonjait hallgatja vagy email-üzeneteit olvassa. "Ez nem lenne arányos, sem törvényes" eljárás, és "nem is alkalmaznék olyanokat, akik ilyesmire vetemednének" - tette hozzá.

Sir Iain szerint ha valaki terrorista, súlyos bűncselekményekkel gyanúsított bűnöző, vagy valamilyen okból külföldi titkosszolgálatok célszemélyévé vált, illetve ha tevékenysége ténylegesen veszélyezteti az Egyesült Királyság gazdasági és nemzetbiztonságát, akkor "van rá esély", hogy kommunikációját a brit szolgálatok megfigyelik. Mindazokat, akik e kategóriák egyikébe sem tartoznak, és nincsenek kapcsolatban olyanokkal, akikre e meghatározások vonatkoznak, a brit szolgálatok nem hallgatják le, és erre nincs is jogkörük - hangsúlyozta a GCHQ vezetője.

Andrew Parker, az MI5 igazgatója a csütörtöki alsóházi meghallgatáson elmondta: a 2005-ben végrehajtott, 52 emberéletet kioltó londoni öngyilkos merényletsorozat óta 34 terrortámadásnak sikerült elejét venni brit földön. Parker szerint a 34 meghiúsított támadás "túlnyomó többségét" Nagy-Britanniában élő terroristák tervelték ki. Hozzátette: az MI5 "több ezer" olyan britről tud, akik támogatják a szélsőséges erőszakcselekményeket.

Sir John Sawers, az MI6 vezetője kijelentette, hogy Edward Snowden kiszivárogtatásai "rendkívüli károkat" okoztak, és kockára tették a brit szolgálatok műveleti képességét. Sir John szerint nyilvánvaló, hogy Nagy-Britannia ellenségei "most dörzsölik a tenyerüket" örömükben, az al-Kaida terrorhálózat "habzsolja" a kiszivárogtatott információkat, és ezt a Nyugat biztonsága sínyli meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 072 469 megtekintés

Videó: 48 300 757 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920777

Jelenleg az oldalon

9
Online

Interreg CE1013 REFREsh