Irán olajfeldolgozó ipari beruházásokra invitálja az európai és amerikai olajipari vállalatokat a szankciók feloldása után - írja a Platts.com nyersanyagipari hírportál.

Bijan Zanganeh iráni olajipari miniszter szerdán Bécsben újságírók előtt kijelentette, hogy Irán minden olajipari befektetőt nyitott kapukkal vár, és már meg is kezdte a tárgyalásokat egyes európai, amerikai és más társaságokkal.

Az elmúlt hónapban a nukleáris programjáról a nemzetközi nagyhatalmakkal folytatott tárgyalások eredményeként Irán az ellene életbe léptetett szankciók teljes feloldását reméli 2014-ben.

Bijan Zanganeh elmondta, hogy szívesen látnák az országban többek között a Total, a Shell, a Statoil, a BP, az Eni, a Chevron, az ExxonMobil és a ConocoPhillips olajipari konszerneket. "Én a magam részéről még nem tárgyaltam egyetlen amerikai társasággal sem" - mondta az iráni olajipar miniszter, "de semmiféle korlátozással nem kell számolniuk" - szögezte le. "Soha nem volt semmilyen problémánk amerikai társaságok olajvásárlásaival és iráni projektekben való részvételével" - hangsúlyozta. "Ettől a lehetőségtől saját kormányuk fosztotta meg őket."

Az olajipari miniszter elmondta, hogy Irán egy új együttműködési szerződési modell kialakításán dolgozik olajfeldolgozó-ipari beruházások finanszírozásához, melynek formája valahol az ország által korábban alkalmazott kompenzációs (buyback) és a termelés-megosztási (production sharing agreement, PSA) megállapodások között helyezkedik majd el.

A kompenzációs modell keretében a befektetők beruházási költségeit a kitermelt olajjal és földgázzal térítette vissza Irán. Az ilyen együttműködés - szemben a PSA modellel - nem biztosított tulajdonjogot a befektetőnek a kitermelés alá vett mező felett.

"A modell a buyback és a PSA keveréke lesz, de nem PSA" - mondta a miniszter. "Közel áll majd az iraki modellhez, de kedvezőbb lesz annál" - hangsúlyozta. Irak hordónként fix díjat fizet az olajtársaságoknak kitermelési hozamnövelő beruházásaik fejében.

Az együttműködési modell konkrét részleteit márciusban egy londoni konferencián tárgyalják majd meg az érdeklődő olajtársaságokkal és szakértőkkel - idézi a Platts.com hírportál Bijan Zanganeh iráni olajipari miniszter újságíróknak adott szerdai bécsi tájékoztatóját.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 60 601 784 megtekintés

Videó: 35 917 876 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5713744

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh