A kétoldalú kereskedelem vitás kérdéseiről és a jövőbeli kapcsolatok irányáról kezdett pénteken egyeztetést Kína és az Egyesült Államok Pekingben.

Az amerikai-kínai kereskedelmi vegyes bizottság (JCCT) rendes éves találkozóján amerikai részről Penny Pritzker kereskedelmi miniszter, Michael Froman kereskedelmi biztos és Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter is részt vesz.

Vang Jang kínai miniszterelnök-helyettes a találkozó megnyitásán azt emelte ki: a JCCT a világ két vezető nagyhatalma közötti kapcsolatok építésének fontos platformja, a mostani pedig az első egyeztetés, amelyen a márciusban beiktatott új kínai vezetők vesznek részt. Vang azt is hozzátette: a vegyesbizottság nélkül semmilyen fontosabb vitás kereskedelmi kérdést nem tudtak volna rendezni a felek.

A kínai központi televízió, a CCTV híradása szerint ugyanezt emelte ki az amerikai kereskedelmi biztos is. Froman hozzátette: a tárgyalások egy nyitottabb, kevesebb akadállyal terhelt kereskedelmet hozhatnak az országok közt. A világ vezető gazdaságainak kapcsolata a világgazdaság egészére kihat, cél a kiegyensúlyozott és folyamatosan növekvő gazdasági kapcsolat biztosítása - hangsúlyozta a biztos.

Az amerikai kereskedelmi miniszter a szellemi tulajdonjogok, a szolgáltatási szektor liberalizációja, a közbeszerzések és a mezőgazdasági és más piacok elérésének témaköreit érintő kérdések megvitatását javasolta. Kínai részről a megvitatandó témák közt az Amerikából Kínába irányuló high-tech termékek exportjának növelése, a kínai befektetők számára kedvezményes politikák kialakítása és a kínai cégek Egyesült Államok piacáról való kitiltásának kérdése - mint történt ez a Magyarországon is jelen lévő Huawei esetén - szerepelnek.

Az egyeztetés kezdete előtti napon Li Ko-csiang kínai miniszterelnök az egészséges amerikai-kínai kapcsolatok építésének fontosságáról beszélt. A felek között az elmúlt napokban egy Dél-kínai tengeren történt incidens miatt feszült a helyzet, erre is célozván Li reményét fejezte ki, hogy az országok "megfelelően kezelik majd a különbségeket, tiszteletben tartják egymás érdekeit és hosszú távon való gondolkodást helyezik előtérbe". (A sajtóhírek szerint egy kínai repülőgép-hordozó mellett tevékenykedő amerikai rakétacirkáló és egy másik kínai hadihajó túl közel került egymáshoz, s mindkét fél manőverezésre kényszerült, hogy az ütközést elkerülje.)

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 060 999 megtekintés

Videó: 48 280 388 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6918733

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh