A „Trumpizmus” megértésének egyik kulcsa az, hogy az amerikai plebejus kisember le akarja dobni magáról a globális birodalom terhét. Sanders szerint az amerikai „katona-ipari komplexum” Godzillája jóval veszélyesebb ma Amerikára, mint amikor Eisenhower elnök 1961-ben óvott ennek a szörnynek a befolyásától. Trump és Sanders radikálisan megváltoztatta azt a mesterséges konszenzust a nemzetközi intervenciókról, amely eddig uralta az USA két nagy pártját.

A Szovjetunió évtizedekig megdönthetetlennek tűnt, vaskézzel irányították, a nukleáris arzenálja önmagában elegendő lett volna a Föld elpusztítására. De végül nem egy háború döntötte porba, hanem belső gazdasági tartóoszlopok nem bírták el a csillagokig érő ambíciókat. Az Egyesült Államok negyedszázada egyedüli globális hatalomként maradt a színpadon és az általános megítélés szerint ez belátható ideig így is marad.

De mi van akkor, ha ez a feltételezés csalóka?! Hiszen az Obama vezette USA már elveszítette a stratégiai kezdeményezést a világ több pontján és térségében. Számos elemző szerint a terrorizmus elleni világméretű harc pedig megbénította és tévútra vitte az amerikai külpolitikát.

Mit üzen az amerikai belpolitika?

De lehetséges, hogy az igazi fordulópontot az amerikai választók türelmének vége jelenti. Az amerikai politika ugyanis forrong és a két nagy pártban olyan jelölteknek van jelenleg komoly esélyük megnyerni az elnökjelöltséget, akik radikális fordulatot követelnek a Washington globális hegemóniára törekvő külpolitikájában. Mind Trump, mind Sanders korábban is elutasította az iraki beavatkozást és frusztrált támogatóik azt kívánják, hogy az USA hagyjon föl a rezsimváltó, katonai intervenciókra építő kurzusával.

Trump és Sanders adnak hangot a kékgallérosok és az alsóbb néposztályok dühének, akik az elmúlt években csak vesztett háborúkat látnak. A 2008-as pénzügyi válság máig ható következményeként az alacsony-keresetűek társadalmi mobilitása leállt és a béreik nyomott szinten ragadtak.

Az amerikai kisembernek mára tökéletesen elege van a negyedszázada húzódó iraki háborúból, amely az államalakulat összeomlásával és egy terror-állam felemelkedésével járt. Amerikai részről eddig 5000 katona halálával és 5 ezermilliárd dollár közvetlen és közvetett költséggel járt a neokonzervatívok iraki katonai beavatkozása.

Plebejus düh a birodalmi politika ellen

Trump emelte magasba a felhorgadó amerikai nacionalizmus zászlaját, amely népi hevületbe már jó adag „izolacionista”, bezárkózó érzület vegyül a kisemberek részéről. A „Trumpizmus” megértésének egyik kulcsa éppen az, hogy az amerikai plebejus kisember le akarja vetni magáról a birodalom terhét! Nem véletlen, hogy a vezető republikánus elnökjelölt olyan éles támadásoknak van kitéve a nemzetközi katonai beavatkozásokat továbbra is szorgalmazó neokonzervatívok részéről. Trump és Sanders ugyanis radikálisan megváltoztatta azt a mesterséges konszenzust a nemzetközi intervenciókról, amely eddig uralta az USA két nagy pártját.

Trump nyíltan megkérdőjelezi a Dél-Koreában állomásozó 28 ezer amerikai katonai kontingens értelmét. Véleménye szerint ugyanez vonatkozik Európára is, amelynek éppen ideje, hogy két lábra álljon védelmi politikájában. S noha Sanders jóval óvatosabban fogalmaz a külföldi intervenciókkal kapcsolatban, ennek ellenére szerinte az amerikai „katona-ipari komplexum” Godzillája jóval veszélyesebb ma Amerikára, mint amikor Eisenhower elnök 1961-ben óvott ennek a szörnynek a befolyásától.

Forrás: privatbankar.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 073 745 megtekintés

Videó: 48 302 382 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920993

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh