Az áruhiány miatt a feketepiacnak olyan rendszere alakult ki Észak-Koreában, amely sokkal átfogóbb mint az egykori NDK-ban vagy Mao elnök Kínájában. Ezért öt éven belül egyesülhet a két Korea gazdasága,ha a politikai egyesülés bekövetkezik- állapította meg egy szakértői jelentés Szöulban.

A 24 milliós Észak-Korea lakossága a jövedelmének 80-90%-át a feketepiacon költi el. De ott is szerzi meg jövedelmének jó részét - állítják a dél-koreai szakértők, akik az ENSZ 2008-as jelentésére alapozták a tanulmányokat.

Az Észak-Koreát elhagyó menekültek is arról számolnak be, hogy mind nagyobb a párhuzamos piacok szerepe a szigorú kommunista diktatúrában, amely a legutóbbi időkig jegyrendszert üzemeltetett. Ennek a lényege az, hogy a vezető réteg tagjai szinte mindenhez hozzájuthatnak a speciális boltokban ahol külföldi áruk is kaphatók, míg a közönséges földi halandók csakis hazai termékeket vehetnek meg a fejadag rendszert jelképező jegyekkel.

A párhuzamos piacok ezt a régi hadi-kommunista rendszert kerülik meg. A hatalom pedig eltűri őket hiszen saját maga képtelen az ellátás megszervezésére. Mindez összefügg a csempészettel is, amelyet a titkosszolgálat ellenőriz és egyben irányít is. A két német állam egyesülése óta tanulmányok százai láttak napvilágot arról, hogy miképp lenne egyesíthető Dél-Korea fejlett piacgazdasága és Észak-Korea archaikus gazdasági rendszere.

A jelen tanulmány szerint ehhez elég lenne öt év az egyesülés után. Kim Dzsongun, az ifjú diktátor még nem jelezte, hogy mikor tartja elképzelhetőnek a két Korea békés egyesülését viszont az újév alkalmából atomháborúval fenyegette meg az Északnál jóval sikeresebb Dél-Koreát.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 847 288 megtekintés

Videó: 49 025 618 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7044870

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh