Jean-Claude Juncker elvállalná a Európai Bizottság (EB) vezetését, a volt luxemburgi miniszterelnök erről szerdán nyilatkozott a berlin-brandenburgi Inforadio közszolgálati rádiónak.

A konzervatív politikus elmondta, készen áll arra, hogy az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje - listavezetője - legyen a májusi európai parlamenti választáson, amennyiben "stimmel a program és néhány más dolog is".

Hozzátette, hogy a kampányban az összetartó, "szociális Európa" eszméje mellett állna ki, és hangsúlyozná, hogy az euróövezeti adósságválság még nem ért véget, mert továbbra is rendkívül magas a fiatalkori munkanélküliség. Szerinte a választók gyakran nem értik, hogy mi történik Brüsszelben, ezért a kampányban az Európai Unió lényegét, eredményeit és előnyeit is el kell magyarázni.

Az európai pártcsaládok választási listáját az a politikus vezeti, akit az adott pártszövetség az Európai Bizottság elnöki tisztségébe akar juttatni. A Lisszaboni Szerződés értelmében a brüsszeli testület vezetőjét az uniós tagországok állam- és kormányfőit összefogó Európai Tanács jelöli, és az Európai Parlament (EP) választja meg.

A Der Spiegel című német hírmagazin szerint Angela Merkel, az EPP egyik legbefolyásosabb vezetője ellenzi, hogy Jean-Claude Juncker legyen a csúcsjelöltje. A német kancellár úgy véli, Juncker túlságosan megosztó személyiség, politikai barátait és ellenfeleit egyformán kendőzetlen őszinteséggel kritizálja, és ezzel a modorral nem alkalmas a brüsszeli bizottság vezetésére. A kancellár inkább Enda Kenny ír vagy Donald Tusk lengyel kormányfőt látná szívesen az EB élén - írta a Der Spiegel. A lap szerint Merkel mindkét politikussal beszélt már az ötletéről, amely mindkettejüket érdekli.

Az EPP a márciusi dublini kongresszusán választ jelöltet az EB elnöki tisztségére.

Juncker jelenleg a luxemburgi ellenzék vezetője. A kormányfői tisztséget 18 év után, a tavaly októberi előre hozott parlamenti választáson veszítette el. Az 58 éves politikus az európai integrációs folyamat egyik fontos személyisége. Nagy része volt a maastrichti szerződés kidolgozásában, az euró létrehozásában. Hét éven át elnökölt az eurócsoport ülésein, a közös fizetőeszközt használó országok pénzügyminisztereinek tanácskozásain.

Az EPP legnagyobb politikai ellenfele, az Európai Szocialisták Pártja Martin Schulzot, az EP jelenlegi elnökét jelöli az EB élére. Az EP harmadik számú erejénél, az európai liberálisoknál (ALDE) egyelőre ketten jelentkeztek a csúcsjelölti pozícióra, Olli Rehn, az EB gazdasági és pénzügyekért felelős biztosa és Guy Verhofstadt, az ALDE parlamenti frakciójának belga vezetője. A döntést az ALDE február 1-jei brüsszeli kongresszusán hozzák meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 134 980 megtekintés

Videó: 38 405 314 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5886170

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh