Irán január 20-án megkezdi fokozottan dúsított uránkészleteinek megsemmisítését és a dúsításhoz használt infrastruktúra egy részének leszerelését - közölte vasárnap Barack Obama amerikai elnök, aki üdvözölte az előrelépést.

Az elnöki kommüniké szerint megszületett a megállapodás a "hatok" (az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország) valamint Irán között a novemberben Genfben elfogadott közös akcióterv végrehajtásáról, amelynek célja, hogy megakadályozza Teherán atomfegyverhez jutását. Az akcióterv keretében az iszlám köztársaság az elmúlt tíz év során először egyezett bele nukleáris programja továbbfejlesztésének leállításába és egyes kulcselemeinek visszafejlesztésébe.

A megállapodás tényét Brüsszelben és Teheránban is megerősítették. Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap bejelentette, hogy az EU, Washington és Teherán képviselői a héten Genfben folytatott kétnapos találkozójuk eredményeképpen jóváhagyták az átmeneti nukleáris megállapodás végrehajtásának tervét, amely így január 20-án lép majd életbe.

Elsőként az IRNA iráni hírügynökség közölte a teheráni külügyminisztérium szóvivőjére hivatkozva, hogy megszületett az egyezség az átmeneti nukleáris megállapodás végrehajtásáról. Az Abbász Arakcsi külügyminiszter-helyettes vezette iráni delegáció és a "hatok" Helga Schmid (Ashton helyettese) vezette küldöttsége legutóbb csütörtökön és pénteken tárgyalt egymással Genfben.

Vasárnapi közleményében Barack Obama emlékeztetett arra: Teherán elfogadta, hogy nem gyárt pótlólagos vagy újabb generációjú centrifugákat, mint ahogy azt is, hogy az iráni nukleáris létesítményekben gyakoriakká válnak az ellenőrzések. Cserébe a "hatok" - amennyiben Irán tartja magát kötelezettségeihez - megkezdik a szankciók szerény mértékű enyhítését. A büntetőintézkedések átfogó rendszere ugyanakkor továbbra is érvényben marad, és "hatok" szigorítani fogják azokat, ha Teherán megszegi a szavát.

Obama rámutatott, hogy Iránt a szankciók és a diplomáciai lépések együttes hatása ültette tárgyalóasztalhoz. Kilátásba helyezte, hogy élni fog vétójogával, ha az amerikai kongresszus újabb gazdasági büntetőintézkedéseket fogadna el Teheránnal szemben. Kiemelte: az újabb szankciók veszélybe sodorják az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy békés eszközökkel akadályozzák meg Irán atomfegyverhez jutását.

Az elnök leszögezte, hogy nincsenek illúziói azzal kapcsolatban, milyen nehéz lesz elérni az átfogó megoldást az iráni nukleáris programmal kapcsolatos aggodalmak megszüntetésére. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy "nemzetbiztonságunk, valamint a világ békéjének és biztonságának érdekében most annak van itt az ideje, hogy adjunk esély a diplomáciának a sikerre".

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 818 422 megtekintés

Videó: 49 869 374 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7135691

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh