Az Egyesült Államok óva intette Kínát attól, hogy egy újabb légvédelmi azonosító övezetet hozzon létre a Dél-kínai-tengeren, ahol a Vietnam által is sajátjának tartott Paracel-szigetek találhatók.

Marie Harf, az amerikai külügyminisztérium helyettes szóvivője közölte, hogy Washingtonnak tudomása van azokról a meg nem erősített információkról, amelyek szerint Kínában folynak az előkészületek egy újabb légvédelmi azonosító övezetet létrehozására.

A szóvivő arra figyelmeztetett, hogy egy ilyen egyoldalú és provokatív lépés fokozná a feszültséget a térségben, és komoly mértékben aláásná Kína elkötelezettségét a térségbeli geopolitikai viták diplomáciai úton való rendezése iránt.

Az Aszahi Simbun című japán lap azt írta, hogy kínai védelmi illetékesek már kidolgozták egy új légvédelmi övezet tervét, amely a Vietnam által sajátjának tartott Hszisa-, közismertebb nevén Paracel-szigetekre is kiterjedne. Dél-kínai-tenger két nagyobb szigetcsoportja, a Nansa-(Spratly)szigetek és Paracel-szigetek felett Vietnam és Kína egyaránt teljes szuverenitást követel magának. Környékükön jelentős földgáz- és kőolajkészleteket sejtenek, a környező vizek halban gazdagok.

Peking november 23-án bejelentette légvédelmi azonosító övezetének kiterjesztését néhány, a környező országok - Japán, Dél-Korea és Tajvan - által vitatott hovatartozású térségre a Kelet-kínai-tengeren, amivel kiváltotta az érintett országok haragját. Az Egyesült Államok nem ismeri el az övezetet. A Peking által bejelentett szabályok szerint az övezetbe belépő gépek repülési tervét előre be kell nyújtani, az övezetben pedig követniük kell a kínai légi irányítók utasításait, ellenkező esetben "rendkívüli védelmi intézkedésekre" kell számítaniuk.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 085 365 megtekintés

Videó: 48 315 497 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922954

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh