Nem sikerült eredményeket elérni a kábítószerellenes küzdelemben Afganisztánban, pedig az Egyesült Államok 10 milliárd dollárt folyósított erre a célra - mondta hétfőn John Sopko, az afganisztáni újjáépítés amerikai különleges főellenőre a CNN amerikai hírtelevíziónak.

Értékelése szerint mind a drog termesztésében, mind a kábítószerhez kapcsolódó bűnszövetkezeti, köztük terrorista szálak elmetszésében kudarcot vallottak az eddigi erőfeszítések.

Sopkónak ezen túlmenőn az afgán újjáépítés, gazdasági szerkezet-átalakítás többi területére áramló amerikai pénzek - összesen 100 millió dollár - hasznosulásáról is lesújtó a véleménye. Az ő neve fémjelzi azt a nemrégiben közzétett jelentést, amely annyira súlyos gondnak ítéli Afganisztánban az állami szerveket átjáró korrupciót és a hivatalokban a hozzá nem értést, hogy kérdésessé válhat az amerikai segély értelme.

A különleges főellenőr és csapata 16 afganisztáni minisztériumot vizsgált meg, és úgy találta, hogy egy sincs köztük, amely képes lenne megfelelően bánni a pénzzel és számítani lehetne rá a segélyösszeg hatékony felhasználásában. Sopko szerint süket fülekre találnak afgán oldalon azok a tanácsok, amelyeket a pénzek felhasználásához fűz Washington. Ráadásul az Egyesült Államok Afganisztán esetében sokkal enyhébb követelményeket szab a segélyek felhasználásához, mint más országokat tekintve, és Sopko szerint a szigor hiánya sem kedvez az amerikai pénzek sikeres felhasználásának.

"Többet költöttünk Afganisztánra, mint bármely más országra eddig történelmünk során. Az utóbbi időben kétszer annyi pénzt kapott tőlünk, mint a segélylistánkon a három utána következő ország - Egyiptom, Pakisztán és Izrael - együttvéve. Nem azt mondjuk, hogy hagyjunk fel a segélyezéssel, a programot valójában jónak találjuk. De okosan kellene megvalósítani" - mondta a CNN műsorában.

Forrás: asiaport.hu

Kapcsolódó blog bejegyzésünk:

Afganisztán: a NATO kábítószer-paradicsoma Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 76 827 115 megtekintés

Videó: 49 873 918 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7136303

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh