Az Európai Unió gazdaságaiban több olyan bank is működik, amelyeknek "nincs jövőjük", és ezeket nem is kell mindenáron megmenteni - mondta az Európai Központi Bankon (EKB) belül működő új bankfelügyeleti testület vezetője a Financial Timesnak.

A francia Daniele Nouy a londoni gazdasági napilapnak adott interjúban nem nevezte meg a szerinte életképtelen uniós bankokat, kijelentette ugyanakkor, hogy "nem feltétlenül kell kísérletet tenni" e bankok beolvasztására más nagybankokba. "El kell fogadni, hogy egyes bankoknak nincs jövőjük (...) hagyni kell, hogy ezek rendezett körülmények közepette eltűnjenek" - tette hozzá.

A bankfelügyeleti vezető szerint a portfolióikban szuverén adósságot tartó bankoknak szakítaniuk kell azzal a felfogással is, hogy az állampapírok kockázat nélküli befektetést jelentenek. "A jelenlegi válságból levonható legnagyobb tanulságok egyike az, hogy nincs kockázatmentes (befektetési) eszköz, így a szuverén (adósság) sem az" - mondta.

Az európai bankrendszerek helyzetét nagy londoni elemzőházak is borúsnak ítélték legutóbbi értékeléseikben.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő néhány hete összeállított, Londonban ismertetett elemzése kimutatta, hogy a cég által kockázati besorolással ellátott európai bankok közül a fejlett európai gazdaságokban honos pénzintézetek egyharmadának, a felzárkózó európai piacokon tevékenykedő bankok 20 százalékának osztályzatára van érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátás vagy felülvizsgálat.

Ez számottevően rosszabb a világgazdaság egészére jellemző aránynál: a globális bankszektoron belül a Fitch a fejlett piaci bankok 20 százalékát, a felzárkózó térség bankjainak 14 százalékát tartotta nyilván negatív osztályzati kilátással vagy negatív felülvizsgálattal az elemzés összeállításának idején.

Ráadásul a globális listán negatív kilátással szereplő fejlett piaci bankok zöme is európai. A fejlett gazdaságokban működő európai bankok közül a Fitch Ratings egyikre sem tart érvényben pozitív kilátást vagy pozitív kihatású osztályzati felülvizsgálatot, így e bankok osztályzatjavítási esélyei "távoliak" - állt a hitelminősítő elemzésében.

Az összesítés szerint a Fitch által a tavalyi harmadik negyedévben végrehajtott 15 fejlett piaci bankleminősítés közül 14 európai bankokat érintett.

Forrás: MTI

Kapcsolódó blog bejegyzés:

Hagyni kell a bankokat csődbe menni Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 906 457 megtekintés

Videó: 49 075 807 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055818

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh