Az új fejlesztés veszélyes légtérben is bevethető, emellett pedig teljesen önálló repülésre is alkalmas.

A brit BAE Systems hivatalos közleményben jelentette be, hogy sikerrel zárultak az első repülési tesztek, így a védelmi minisztériummal közösen folytatott munka meghozta gyümölcsét. Az új drón legfontosabb előnye, hogy akár a levegőben operáló ellenfelek jelenléte esetén is bevethető, a távvezérlés mellett pedig önálló repülésre is alkalmas.

A most közzétett rövidebb videóban egy, leginkább az egykori F117 lopakodóra, illetve picit a B2-es bombázóra hasonlító robotrepülőt láthatunk, ahogy az Ausztráliában, egy kiterjedt sivatag felett repül. A tesztre ugyan már tavaly nyáron sor került, ezt azonban csak most hozták nyilvánosságra, ám most legalább megtudhattunk néhány egyéb fontos részletet is. Ezek között érdemes megemlíteni, hogy több mint másfél millió munkaórát fordítottak a fejlesztésre, ez több mint 300 millió dollárba került, maga a drón pedig nagyjából egy iskolabusz méreteinek felel meg, bár annál kissé áramvonalasabb.

A kelta istenről Taranis névre keresztelt eszközt elsősorban hosszú ideig tartó megfigyelési feladatokban alkalmaznák, itt válnak majd igazán hasznossá a repülőre szerelt kamerák és érzékelők. Fontos előnye azonban, hogy akár nem teljesen üres, az ellenfelek által benépesített légtérben is bevethető lesz, hiszen jóval gyorsabb azon propellerrel és néhány könnyebb bombával ellátott társainál, amelyek kizárólag a saját oldal által uralt, biztonságos légtérben tudnak közlekedni (lásd az amerikai Predator és Reaper drónokat). A távvezérlés mellett a teljesen önálló repülés is megoldható, bár ez nyilván jóval nehezebb feladatot jelent az alkotóknak.

Az egyelőre nem világos, hogy a lopakodókra emlékeztető kialakítás, és ennek nyilvánvaló előnyei mellett a Taranis miként tudja majd elkerülni a közvetlen légi harcot. A jövőben mindenesetre hagyományos vadászgépekkel együtt teljesíthet majd szolgálatot, így egymást kiegészítve fokozhatják a szigetország védelmi képességeit.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 081 323 megtekintés

Videó: 48 311 756 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6922232

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh