Nem szabad elhamarkodott lépéseket tenni a bevándorlás korlátozását eredményező svájci népszavazás miatt, és meg kell őrizni az Európai Unió és Svájc szoros kapcsolatát - mondta a német kancellár kedden Berlinben a svájci államfővel folytatott megbeszélése után.

Angela Merkel kiemelte, hogy a német kormány sajnálja, de tiszteletben tartja a népszavazási eredményt, és arra törekszik, hogy minél intenzívebb maradjon az EU és Svájc kapcsolata.

A viszonyt szabályozó szerződéseket három év alatt kell újratárgyalni, és ennyi idő alatt ki lehet dolgozni jó megoldásokat - mondta a kancellár, hangsúlyozva, hogy nem lenne szerencsés már rögtön a folyamat elején határozni arról, hogy az EU miként reagál az uniós állampolgárok szabad mozgásának korlátozását eredményező svájci döntésre.

Didier Burkhalter svájci szövetségi elnök a német kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: nem indokolt, hogy az EU felfüggeszti az oktatási és kutatás-fejlesztési együttműködést, amiért Svájc visszalépett a munkaerő szabad áramlásáról Horvátországgal kötendő megállapodástól.

A berni vezetés csak a népszavazás eredményének megfelelő döntést hozhat, ezért nem tehetett mást, mint hogy visszalép az új uniós tagországgal tervezett egyezmény aláírásától. Ugyanakkor a svájci kormány méltányos megoldást keres és nem akarja a többi uniós tagország állampolgáraihoz képest hátrányosan megkülönböztetni a horvát állampolgárokat - tette hozzá.

A német-svájci viszonyról szólva Merkel és Burkhalter egyaránt kiemelte, hogy a népszavazástól függetlenül tovább kell építeni a kapcsolatokat. Svájc és Németország kapcsolatának jelentőségét mutatja, hogy a kereskedelmi forgalom évente 75 milliárd eurót tesz ki, ami a fele a több mint egymilliárd lakosú Kína és Németország közti kereskedelmi forgalom értékének - mutatott rá Didier Burkhalter.

A február 9-én tartott népszavazáson a választásra jogosultak mintegy 56 százaléka járult az urnákhoz, és a szavazók 50,3 százaléka voksolt az EU-ból Svájcba irányuló bevándorlás korlátozására, a kvótarendszer visszaállítására. A svájci kormánynak így három éven belül újra kell tárgyalnia Brüsszellel az ország és az EU viszonyát szabályozó szerződéscsomagot.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 867 378 megtekintés

Videó: 49 048 439 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7051905

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh