A két nagyhatalom külügyminisztere rövid telefonbeszélgetést folytatott a Krím-félszigeten kialakult válságos helyzet miatt.

Peking stratégiai szövetségesnek tekinti Moszkvát, Hszi Csinping elnök hatalomra jutása után először Oroszországba látogatott el.

Szergej Lavrov orosz és Vang Ji kínai külügyminiszter részletesen megvitatta az ukrajnai helyzetet és megállapították, nézeteik megegyeznek mind Ukrajnával, mind a térséggel kapcsolatban. Oroszország élesen szembekerült a Nyugattal Ukrajna miatt, Lavrov külügyminiszter ezért is érezhette fontosnak, hogy kikérje Kína véleményét. Peking nem különösebben aktív a térségben, Kína számára az ázsiai posztszovjet államok sokkal fontosabbak. Türkmenisztánt, például a világ leghosszabb földgáz vezetéke köti össze a Mennyei Birodalommal.

A hosszútávra gondolkodó pekingi stratégiai tervezők Ukrajnát elsősorban, mint potenciális élelmiszerraktárat képzelik el, a csernozjom földek miatt komoly kínai érdeklődés van észak-keleti szomszédunk iránt.

Pekingben egyidejűleg maximálisan figyelembe veszik Oroszország biztonsági fenntartásait és többször figyelmeztették az amerikai diplomáciát, Moszkva számára Ukrajna létfontosságú szomszéd, ott bármilyen nyíltan nyugatbarát rendszer kihívást jelent Oroszországnak. Azzal persze, hogy Moszkvának problémái akadnak Nyugaton, Kína megerősítheti a pozícióit keleten: Kazahsztánban például már a kínaiak a legnagyobb külföldi befektetők megelőzve az oroszokat és a nyugati hatalmakat.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 596 966 megtekintés

Videó: 33 612 894 megtekintés

Látogatók

Összesen5586379

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh