Bírósághoz fordult négyszáz francia devizahiteles a BNP Paribas francia bank egyik leányvállalata által kínált svájci frank alapú ingatlankölcsön ügyében, amelynek euróban megállapított visszatérítései az európai valuta romlásával sokszorosára nőttek.

A felperesek összesen 40 millió euró (12,5 milliárd forint) kártérítést követelnek a legjelentősebb, magánkézben lévő francia banktól, amiért az általa eladott termék sokkal veszélyesebbnek bizonyult annál, mint ahogy azt kínálta. A sértettek a hitelezés ügyintézésében részt vett mintegy 150 közjegyzőt és 250 ingatlanbefektetési tanácsadót is beperelték.

A pertársaság több mint ötven tagja megjelent hétfőn a párizsi legfelsőbb bíróságon a polgári peres eljárás megindításakor.

"A BNP, Franciaország elsőszámú bankja egy olyan terméket kínált, amelyről tudta, hogy kockázatos, de nagyon biztonságos hitelként adta el" - mondta Constantin Vallet, a hitelesek ügyvédje az Europe 1 kereskedelmi rádióban. A jogi képviselő szerint a bank nem teljesítette tájékoztatási kötelezettségét az ügyfelekkel szemben, amit például a Dexia francia-belga bank megtett, amikor hasonló hitelkonstrukciót kínált önkormányzatoknak.

Az ügyben egyébként 2013 áprilisban már az ügyészség is eljárás indított "megtévesztő kereskedelmi gyakorlat" címén.

BNP Paribas bank Personal Finance nevű leányvállalata (BNP Paribas PF) 2008-2009-ben dobta piacra az Helvet Immo nevű ingatlanhitelét. A kölcsönt svájci frankban lehetett felvenni, de euróban kell visszafizetni. A terméket olyan ingatlanok megvásárlásra kínálták, amelyeket a tulajdonosok utóbb kiadtak kedvező adózási feltételekkel.

A bonyolult hitelkonstrukcióval a BNP Parisbas PF nagyon előnyös kamatokat kínált svájci valutában. A visszafizetendő alaptőkét viszont a svájci frank árfolyama alakulásának megfelelően euróban állapította meg. Az euróválsággal viszont a svájci frank gyors emelkedésnek indult az uniós valutához képest, és a visszatérítések összegei jelentősen megnőttek.

A 2013 júliusban elfogadott banki reform szigorúbban szabályozza a külföldi valutában felvehető és euróban visszafizetendő hitelezést. Az Helvet Immo termékre több mint 4500-an kötöttek szerződést Franciaországban.

A BNP Paribas visszautasította a vádakat. "Nem történt megtévesztő kereskedelmi gyakorlat. Az ügyfeleket tájékoztattuk arról, hogy milyen kockázatokkal jár a svájci frank alapú hitel" - mondta Ludovic Malgrain, a bank ügyvédje a Les Échos című gazdasági napilapnak.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 065 252 megtekintés

Videó: 48 288 275 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919652

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh