Ha Skócia a függetlenségre voksol a szeptemberi népszavazáson, búcsút mondhat a fontnak - közölte vasárnap a brit pénzügyminiszter.

George Osborne a BBC televízió vasárnapi politikai magazinműsorában kijelentette: a skót nép döntésén múlik, hogy Skócia elszakad-e az Egyesült Királyságtól, de a skót választóknak "a tények tudatában kell részt venniük a népszavazáson". A tény pedig ebben az ügyben az, hogy mind a kormányzó Konzervatív Párt, mind az ellenzéki Munkáspárt szerint Skócia függetlenné válása esetén "nem lehet osztozkodni" a fonton, ez nem lenne működőképes, és sem Skócia, sem az Egyesült Királyság fennmaradó részének érdekeit nem szolgálná - hangsúlyozta Osborne.

Hozzátette: ha Skócia elhagyja az Egyesült Királyságot, akkor elhagyja a fontot is.

Szavaival egyetértett a munkáspárti árnyékkormány pénzügyminiszter-jelöltje, Ed Balls is, aki a BBC-műsorban kijelentette: az euróövezeti válságra nagyon nagy mértékben hasonlító helyzet alakulna ki, ha Skócia megpróbálná megtartani fontot fizetőeszközéül, miközben az Egyesült Királysághoz fűződő többi köteléket elszakítaná.

Alex Salmond skót miniszterelnök, a Skóciát 2011 óta parlamenti többségben kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője két éve hirdette meg hivatalosan, hogy Skócia 2014-ben népszavazást tart függetlenségéről. A referendumot a skót kormány 2014. szeptember 18-ára írta ki. A népszavazáson egyetlen kérdésre kell majd válaszolni, amely úgy szól, hogy Skócia független ország legyen-e.

A népszavazási kampány fő ütközőpontja hónapok óta az, hogy Skócia - a skót kormány tervei és szándékai szerint - megtarthatná-e a fontot függetlenné válása esetén. A brit kormány már az utóbbi hetekben is több egyértelmű nyilatkozatban gyakorlatilag kizárta ennek lehetőségét. Osborne pénzügyminiszter nemrégiben úgy fogalmazott, hogy a brit font "nem CD-kollekció, amelyen szakítás után osztozkodni lehet".

Az ügy horderejét illusztrálta, hogy néhány hete a Bank of England belpolitikai kérdésekben egyébként semlegességre kötelezett kormányzója is megszólalt az ügyben, a függetlenség pénzügyi következményeinek óvatos megfontolására intve Skóciát.

A kanadai Mark Carney, aki tavaly nyár óta áll a brit jegybank élén, egy edinburghi üzleti rendezvényen felszólalva kijelentette: az euróövezeti válság feltárta, hogy milyen veszélyekkel jár, ha egy valutaunióhoz nem teremtik meg a megfelelő hátteret. Carney külön is hangsúlyozta, hogy ha Skócia függetlenné válik, de meg akarja tartani a fontot, akkor e fontunió fenntarthatóságához és sikerességéhez szükség lesz Skócia frissen elnyert szuverenitásának bizonyos mértékű feladására.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 288 784 megtekintés

Videó: 47 462 800 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6782911

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh