Nemtetszésének adott hangot Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter közelmúltbéli, Kínát érintő nyilatkozataival kapcsolatban Fan Csang-lung, a kínai Központi Katonai Bizottság (KKB) alelnöke, amikor kedden Pekingben találkozott az amerikai politikussal.

Hagel a Délkelet-Ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) múlt heti hawaii védelmi miniszteri találkozóján azt mondta, hogy a dél-kínai-tengeri térség növekvő instabilitása aggasztja Washingtont, s Kínára utalva úgy fogalmazott, hogy "a fenyegetés, a megfélemlítés és a kényszer" elfogadhatatlan a viták kezelésében.

Tokióban a miniszter a napokban kijelentette, hogy a kelet-kínai-tengeri, vitatott hovatartozású szigetekre kiterjed az amerikai-japán védelmi szerződés, és megerősítette országa álláspontját, miszerint a szigetek Japán igazgatás alá tartoznak. "A kínai emberek, beleértve magamat is, elégedetlenek az effajta megjegyzésekkel" - fogalmazott a magas beosztású kínai katonai vezető.

Hagel kedden tárgyalt meghívójával, Csang Van-csuan védelmi miniszterrel. Ez utóbbi diplomatikusabban fogalmazott, kifejezte abbéli reményét, hogy az amerikai miniszter látogatása révén jobban megismeri Kínát és a kínai fegyveres erőket.

Az előzetesen kiadott jelentések szerint megbeszélésük meghatározó témája volt a Koreai-félsziget és a térség biztonságának kérdése. A Hszinhua hírügynökség külön tudósításban számolt be arról, hogy kínai részről megerősítették: a kínai hadsereg kibertevékenysége összhangban van a hazai és a nemzetközi törvényekkel. Csang egyben nemzetközi összefogásra hívott fel a kiberbiztonság területén, s kifejezte készségét arra, hogy szorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal.

Megfigyelők megjegyzik, hogy miközben a kínai-amerikai hadseregközi, védelmi kapcsolatokat régóta "elmélyült" bizalmatlanság jellemzi, s a magas szintű látogatások is viszonylag ritkák, a két tárcavezető immár harmadik alkalommal találkozott tavalyi hivatalba lépésük óta.

Hagel hétfőn ritka kiváltságban részesült, az amerikai fél kérésére meglátogathatta Kína egyetlen, főleg kiképzési célokat szolgáló repülőgép-hordozóját. A Pentagon elégedetten nyugtázta, hogy ő volt az első külföldi vezető, aki Csingtao kikötőjében feljutott a Liaoning fedélzetére, s csaknem két órát töltött ott.

A South China Morning Post című lap szakértői szerint azzal, hogy Hagelt felengedték a repülőgép-hordozóra, Peking egyszerre fejezte ki tiszta szándékait és önbizalmát. Volt, aki a kétoldalú kapcsolatokra utalva úgy vélekedett, Kína határozott szándéka, hogy megvédje területi szuverenitását és az Egyesült Államok törekvése, hogy a térségben meghatározó erőként legyen jelen, tartóssá teszi a feszültséget, mi több, növeli a katonai konfliktus veszélyét.

Nyíltan ütköztette véleményét a kínai és az amerikai védelmi miniszter

A vélemények szokatlanul nyílt, helyenként "harcias" ütköztetésének lehettek tanúi azok az újságírók, akik jelen voltak az amerikai védelmi miniszter és kínai vendéglátója pekingi sajtóértekezletén - derült ki szerdai kínai médiabeszámolókból.

Csang Van-csüan kínai védelmi miniszter amerikai kollégájával, Chuck Hagellel együtt válaszolt kérdésekre, miután befejezték tárgyalásukat, amelyet egyébként mindkét részről "őszintének és előremutatónak" értékeltek.

Csang tábornok a tengeri területi vitákkal kapcsolatban kijelentette, hogy Kína nem fog elsőként támadni, ugyanakkor feszültségkeltéssel vádolta Japánt a kelet-kínai-tengeri szigetcsoport ellenőrzése körüli fellépése miatt. Utalt arra is, hogy a Fülöp-szigetek illegálisan foglalt el szigeteket a Dél-kínai-tengeren, és bírálta Washingtont tajvani fegyvereladásai miatt.

A miniszter megállapította, hogy "Kína vitathatatlan szuverenitással rendelkezik a Tiaojü-szigetek felett". Mint mondta, a "területi szuverenitás" kérdésében Kína nem hoz kompromisszumot, nem tesz engedményt, nem ír alá szerződést. Hozzáfűzte, hogy "a kínai hadsereg azonnal mozgósítható, és képes bármely csatát megnyerni".

Jelentések szerint Hagel egy alkalommal ujját felemelve közölte, hogy a Fülöp-szigetek és Japán hosszú ideje az Egyesült Államok szövetségesei. "Kölcsönös védelmi szerződésünk van ez országok mindegyikével" - állapította meg, és úgy fogalmazott, hogy "teljes mértékben elkötelezettek vagyunk az e szerződésekből ránk háruló kötelezettségek teljesítésére".

Hagel azzal vádolta Kínát, hogy feszültséget keltett a Kelet-kínai-tenger feletti légvédelmi azonosító övezet egyoldalú bejelentésével, "együttműködés és konzultáció" nélkül.

"Az ilyen lépések veszélyes konfliktushoz vezethetnek" - figyelmeztetett.

Az amerikai tárcavezető kedden még előadást tartott a kínai Nemzetvédelmi Egyetemen 120 kínai katonatiszt előtt. A kérdések többsége a Tiaojü-(Szenkaku-)szigetek hovatartozása körüli vitával volt kapcsolatos. Chuck Hagel kijelentette: az Egyesült Államok pozícióinak megerősítése a térségben nem Kína visszaszorítására irányul.

Kínai szakértők úgy vélik, bár a felek egyetértenek abban, hogy szükség van a katonai cselekményekre vonatkozó kölcsönös értesítési, bejelentési rendszer működtetésére és a védelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésére, "hosszú még az út a nézeteltérések csökkentéséig, a bizalom megerősítéséig".

Azzal kapcsolatban, hogy az amerikai képviselőház a napokban törvényben hagyta jóvá Perry osztályú fregattok eladását Tajvannak, Jao Jün-csu katonai szakértő úgy vélte, Peking valószínűleg a katonai együttműködést érintő ellenintézkedéseket tesz majd. Pekingben rendre arra hivatkoznak, hogy az Egyesült Államok egy 1982-ben aláírt közös közleményben vállalta: folyamatosan csökkenti fegyvereladásait a szigetnek, amelyet Kína területe részének tekint, és amellyel az utóbbi években egyre barátiabb viszonyt ápol.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 58 625 641 megtekintés

Videó: 34 715 570 megtekintés

Látogatók

Összesen5650926

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh