Washingtont belehajszolták a szíriai vegyi-fegyver ügybe, hogy ezzel provokálják a katonai beavatkozást – jelentette be a RIA Novosztyi hírügynökségnek Dennis Kucinich volt kongresszusi tag.

„Amikor Barack Obama amerikai elnök meghúzta a piros vonalat, mindegyik provokátor, aki amerikai beavatkozást akart, lendületet kapott a további lépésekhez. Kétségtelen, hogy az USA-t felültették, és úgy vélem, hogy az elnök erre rájött. Ezért nem avatkozott be. Azt viszont, hogy mindez honnan indult, egyelőre nem tudjuk” – mondta Kucinich.

Fejszal Abdel Szater libanoni politológus erre így reagált:

Az ismert amerikai publicista, Szeimur Hersch legutóbbi cikkeinek egyikében érinti a gútai vegyi fegyver incidens kérdését. A CIA-s kapcsolataira hivatkozva közli, hogy az incidens mögött szélsőséges csoportok valamint a török titkosszolgálat áll. Nekem úgy tűnik, hogy ez a cikk le kell, hogy csendesítse azokat, akik még mindig úgy gondolják, hogy az események mögött a szíriai kormány áll. Sőt, több tucat elemzés megerősítette, hogy a vegyi-fegyver töltetek összetételben nem felelnek meg azoknak, amelyek a szíriai katonai raktárakban találhatóak, és amelyeknek jelenleg is folyik a megsemmisítése.

A szakértő emlékeztet, hogy az ENSZ kivizsgálta a szíriai vegyi-fegyver bevetésének ügyét. Akkor a bizottság megerősítette, hogy a támadás valóban megtörtént. Ezzel azonban le is zárták az ügyet. A felelősöket valamilyen oknál fogva nem kereték tovább. Oroszország bemutatta a bizonyítékait a fegyveresekkel szemben, az ENSZ azonban ezzel nem foglalkozott.

Eközben most az amerikaiak újra előhozva a már elfelejtett témát, egyértelműen a felelősséget akarják ezzel áthárítani – mondja Szemen Bagdaszarov orosz keletkutató, aki személyesen is ismeri Dennis Kucinichot:

Abban, hogy Washingtont csőbe húzták, nem értek egyet. Természetesen a támadás mögött a török és a szaúd-arábiai titkosszolgálat áll. De, véleményem szerint, mindez a CIA égisze alatt zajlott. Barack Obama amerikai elnök pedig erről bizonyára tudott. Vagyis Amerika provokálni akart, hogy az események elérjék a piros vonalat, amelyről akkoriban annyit beszéltek. Az eredmény katonai beavatkozás lett volna. Az pedig, ahogyan most próbálják beállítani a helyzetet, azaz, hogy az USA az események áldozata volt, komolytalan.

Ahogyan a szakértők megjegyzik, annak idején az USA sikeresen hárította a felelősséget az Al-Kaida létrehozására Szaúd-Arábiában. Minden kétséget kizáróan éppen itt végezték el a munka jelentős részét az Afganisztánban működő terroristák tevékenységének megszervezésével, szponzorálásával és koordinációjával kapcsolatosan. Azonban, amikor az egyik nemzetközi fórumon ezzel a szaúd-arábiai vezetőket vádolták, azok azt válaszolták, hogy a parancsot erre Washingtontól kapták. Ami a szíriai vegyi-fegyver támadást illeti, úgy tűnik, hogy hamarosan valakinek ismét magyarázkodni kell.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 638 755 megtekintés

Videó: 48 837 418 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7011717

Jelenleg az oldalon

14
Online

Interreg CE1013 REFREsh