Megkezdte a három éve megrongálódott fukusimai atomerőmű közeléből a talajvíz tengerbe pumpálását szerdán az erőművet üzemeltető japán vállalat.

Első lépésben 560 tonna talajvizet szivattyúznak fel az 1-es és a 4-es reaktor közeléből és csővezetéken a Csendes-óceánba vezetik.

A tengerbe vezetendő talajvizet a Tepco vállalat közlése szerint még azelőtt sikerült felfogni, hogy a reaktorépületek közelébe, az erősen radioaktívan szennyezett területre beszivárgott volna. A 2011 márciusában nagy erejű földrengés és szökőár következtében megrongálódott fukusimai erőműben napi problémát okoz a radioaktív víz kezelése.

A Tepco becslése szerint a közeli hegyekből naponta mintegy négyszáz tonna talajvíz szivárog le a reaktorépületek alapzatába, s ott keveredik az erősen szennyezett hűtővízzel.

Az ilyen módon szennyezett talajvizet kezelik, és az erőmű területén elhelyezett, a baleset után külön erre a célra készült hatalmas tárolókban tartják. A tárolók befogadóképessége azonban a végéhez közeledik, így a Tepco más megoldást keresett a helyzet kezelésére.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 075 608 megtekintés

Videó: 48 304 421 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921216

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh