A személyszállításra alkalmas Dragon V2 kapszulát a cég alapítója mutatta be a nagyközönségnek.

A SpaceX évek óta dolgozik a NASA nyugdíjba küldött űrsiklóinak helyettesítésén, a megfelelő utód kifejlesztésén. 2012-ben a Dragon révén ezt csak félig sikerült elérniük, hiszen az első űrhajóval kizárólag a teherszállítási feladatokat tudták ellátni, most azonban a személyszállítás terén is saját megoldással lépnek be a lassan kitáruló piacra.

A Dragon V2 hivatalos bemutatójára csütörtök este (magyar idő szerint péntek hajnalban) került sor, ez jelenleg is megtekinthető a cég weboldalán. A fejlesztés elsődleges célja az űrhajósok ISS-re történő eljuttatása, illetve a leváltott kollégák hazatérésének biztosítása lesz, mégpedig az orosz fél megkerülésével, ami különösen az utóbbi hetek fejleményei által vált egyre fontosabbá. Az űrsiklók nyugdíjazása óta a NASA az orosz Szojuz kapszulákra, ezzel pedig a hagyományos rivális vendégszeretetére van utalva, ami azonban nemcsak politikai, de anyagi szempontból is kényelmetlen lehet - 457,9 millió dollárt fizetnek az együttműködés keretében, emiatt nem is valószínű, hogy az oroszok felrúgnák a még mindig élő szerződést.

A második generáció hét asztronautának biztosít helyet a kapszulán belül, ők több napon keresztül utazhatnak majd abban. Maga a fejlesztés többször felhasználható lesz, ez már önmagában is nagy előrelépést jelent az elődhöz képest, a légkörbe történő belépéskor, valamint a landolási fázis alatt pedig az arra szerelt rakétákkal lassítják majd le a szerkezetet, illetve biztosítják a megfelelő földet érést - ez utóbbira Elon Musk szerint szinte bárhol sor kerülhet majd, a helikopterek mintáját követve. A cég egyébként egyre bővülő tapasztalattal rendelkezik, hiszen a korábban megkötött 1,6 milliárd dolláros szerződés keretében eddig 12 küldetésben vettek részt.

A harmincas évekre a legfőbb cél már a Mars körüli pályára állítás, valamint a bolygón történő landolás lesz, ebben a SpaceX szintén fontos szerepet játszhat.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 888 277 megtekintés

Videó: 49 062 734 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7054508

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh