Eredetileg katonai célokra fejlesztették ki, jelenleg pedig a fotósok kedvence: az ügyes kis drónok, amelyek olyan képeket készítenek, amilyenekről a fotós eddig csak álmodhatott. De itt az újabb felhasználási terület: a mexikói határ mellett, úgy hírlik, a drónok már drogszállítóként is bemutatkoztak.

A kis távolságra alacsonyan repülő és jól irányíthatóan működő drónok képesek berepülni azt a távolságot amelyet Mexikó és az Egyesült Államok déli határvidéke jelent és máris leszállítják azokat a kis csomagocskákat, amelyeket eddig az úgynevezett mulák vagyis a drogszállító szamarak vittek magukkal, sokszor a gyomrukba rejtve. A mulák, vagyis a drogfutárok azonban hamarosan ,,munka nélkül" maradhatnak, hiszen a drónok sokkal sikeresebben juttatják célba a csomagocskákat és ellenük egyelőre nehezebb védekezni, mint a drogfutárok ellen.

Alejandro Hope, a mexikói biztonsági szolgálat magas-rangú tisztje szerint már megtörténtek az első próbarepülések és - adataik szerint - a vizsga kitűnőre sikerült. A drogkartellek meg is bíztak drónfejlesztőket, hogy készítsék el a meglévő kis masinák azon változatait, amelyek észrevétlenül közlekedhetnek a két ország határvidékén. A lebukás veszélye pedig igen csekély, hiszen ha el is fognak egy ilyen szerkezetet, nehéz követni, hogy kinek a tulajdonát képezi. Jelenleg egy telefonnal vagy i'Paddel irányítható kis ,,madarat" csak annyiban kell átalakítani, hogy egy GPS segítségével a betárolt adatoknak megfelelő helyre érkezzen. Az egyszerű drónokat már 400 dollárért meg lehet venni az Egyeslüt Államokban és az átalakítás költségével együtt sem jelentős tételek a droghálózatoknak.

Eközben viszont Mexikóban eddig egyetlen "drónelhárító" drónt működtetnek Mexikóvárosban, a szerkezetet Kanadában gyártották és 40 ezer dollárért rendelhető meg.

Vagyis a határvidéken szabadon indulhatnak a drónmulák: az a drog, amely Kolumbiában 700 dollárért szerezhető be, a Mexikói határvidéken 15 ezer dollárt, a határ amerikai oldalán már 20 ezret ér és New Yorkba érkezve 30 ezerért értékesíthető.

Forrás: latimoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 684 204 megtekintés

Videó: 48 895 655 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022147

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh