Oroszország folyó fizetési mérlegében a bruttó hazai termék (GDP) négy százalékának megfelelő rést ütött a nyugati szankciók és az olajárcsökkenés együttes hatása - közölte Makszim Oreskin, az orosz pénzügyminisztérium hosszú távú stratégiai tervezési osztályának igazgatója csütörtökön egy moszkvai konferencián.

A geopolitikai feszültség a GDP 2 százalékát vitte el, míg az Ural típusú kőolaj árának 17 dolláros esése - a hordónkénti 110 dollárról 93 dollárra - éves szinten 55 milliárd dolláros exportbevétel-kiesést okoz.

Oreskin rámutatott, hogy a gazdaság meglehetősen enyhén reagált a durva külső sokkokra, sőt meg sem érezte volna, ha költségvetés tervezésekor 80 dolláros olajárral számoltak volna.

A kőolaj világpiaci árának csökkenéséről szólva kiemelte, hogy a jelenlegi helyzet nem azonos a 2008-2009-essel. Akkor az áresésnek ciklikus jellege volt, a kereslet csökkenésével állt összefüggésben, most viszont strukturális, a kitermelés növekedésének eredménye.

"Nem valószínű, hogy az árak meredeken esnek, de az sem, hogy meredeken emelkednek. Hordónként valószínűleg 90 dollár körül stabilizálódik a helyzet" - jelentette ki Oreskin orosz sajtóbeszámolók szerint.

Az orosz pénzügyminisztérium többször is jelezte, hogy a költségvetés hosszú távú egyensúlyát tekintve alacsonyabb olajárakkal kell számolni. Amikor a gazdasági tárca hordónként 100 dolláros olajárat prognosztizált, a pénzügyminisztérium konzervatív becslések alapján 90-95 dolláros árat jósolt.

A pénzügyminisztérium a költségvetés szempontjából hosszú távú problémának tartja a kőolaj- és földgázipari szektorból érkező bevételek csökkenését. A gazdaságra súlyos csapást mértek a nyugati országok által elrendelt szankciók is. A Világbank már csak 0,4-0,5 százalékos növekedést vár az idei évre, jövőre pedig - újabb büntetőintézkedések esetén - 0,9 százalékkal eshet vissza az orosz gazdaság.

Alekszej Kudrin volt orosz pénzügyminiszter a napokban a GDP 1 százalékára becsültek az eddig bevezetett szankciók hatását, további súlyosbítás esetén 3-4 százalékkal csökkenhet a bruttó hazai termék.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 280 753 megtekintés

Videó: 47 444 739 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6778550

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh