Magyarország megállapodott arról, hogy több orosz földgázt kap, hogy feltölthesse föld alatti gáztárolóit. Orbán Viktor magyar miniszterelnök elmondta, hogy tárgyalásokat folytatott a Gazprom vezetőségével és az orosz fél beleegyezett abba, hogy több gázt ad néhány héten belül.

A magyar fél értesülései szerint a nemzeti gáztárolók mindössze 61%-a telt meg, ennélfogva az Oroszországból érkező gáz kiszállítása nem kérdéses. Azonban kérdések merültek fel az ukrajnai visszaáramló gázszállítás kapcsán. Közismerten a legutóbbi ideig a földgáz Magyarországon, Lengyelországon és Szlovákián át áramlott vissza Ukrajnába. Azonban a fűtési időszak közeledtével Európa-szerte elgondolkoztak azon, hogy az ilyen szállítás milyen mértékben felel meg a nevezett országok nemzeti érdekeinek. A gázszállítási rendszer magyarországi kezelő cége, az FGSZ szeptember 25-én leállította az ukrajnai gázszállítást meg nem határozott időre, a belföldi felhasználás megnövekedett volumenével indokolva döntését.

Az ukrán fél azonnal reagált, hogy az ügynek politikai háttere van. Később az ukrán Naftogaz vezetője, Andrij Kobolev és az Európai Bizottság ukrajnai képviselője, Sabine Berger később kénytelen volt beismerni, hogy a szállított gázmennyiség csökkenése azzal kapcsolatos, hogy a magyar hatóságok növelni kívánják a gáztartalékot.

Az Európába áramló orosz földgáz reverz szállítása nemcsak közvetlen gázveszteséget okozhat az Európai Uniónak. A napokban a németországi Handelsblatt lapnak adott interjújában Alekszandr Novak orosz energetikai miniszter kiemelte, hogy a hazája által az uniós tagországokkal kötött szerződések „nem tételeznek fel re-exportot”. „Bízunk benne, hogy európai partnereink betartják az elért megállapodásokat. Csakis ez garantálhatja azt, hogy az európai felhasználók zökkenőmentesen kapnak földgázt” – figyelmeztetett az orosz miniszter.

A kialakult helyzetben egyértelmű lett, hogy az Ukrajna körüli geopolitikai játszmák miatt az európaiak saját energetikai biztonságukat teszik ki veszélynek.

Az Oroszország, Ukrajna és az EU közötti tárgyalások újabb fordulójának küszöbén a The Newsweek amerikai hetilap joggal állapította meg, mennyibe kerülhet az európaiaknak mindez. A lap szerint az Európai Unió lakossága a villamosenergia-számláit vizsgálja tüzetesen és nem fogja megtűrni a gázszállítás beszüntetését. Világos, hogy politikusoknak ezt figyelembe kell venniük – idézi a The Newsweek egy olyan magas rangú nyugati diplomata szavait, aki névtelen kívánt maradni és „információkkal rendelkezik az Európai Unión belüli vitákról a szankciók kérdésében”. És ez azt jelenti, hogy Magyarország nyomán a többi uniós ország is fontolóra veheti az Oroszországgal folytatott energetikai együttműködés bővítését ahelyett, hogy szankciók és ultimátumok nyelvén beszéljen Moszkvával.

Forrás: ruvr.ru/

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 751 088 megtekintés

Videó: 48 951 952 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7031992

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh