"Nem Washington határozza meg Svédország külpolitikáját!" - kelt ki a svéd külügyminiszter az Egyesült Államok ellen, miután Washington bírálta, hogy Stockholm a palesztin állam elismerését tervezi elsőként az Európai Unió régi tagjai közül.

Margot Wallström, a svéd diplomácia vezetője - az Aftonbladet című svéd lap hétvégi közlése szerint - ugyanakkor azt is hangoztatta, hogy országa folytatni fogja az építő jellegű párbeszédet az Egyesült Államokkal, elmagyarázza a palesztin állam elismerése melletti érveit.

Svédország miniszterelnöke pénteken, első parlamenti beszédében állt elő azzal a tervvel, hogy Stockholm elismerné a palesztin államot.

Izrael megfontolatlannak minősítette a svéd tervet és közölte, hogy behívatja az izraeli külügyminisztériumba hétfőre Svédország tel-avivi nagykövetét, az Egyesült Államok - Izrael legfőbb szövetségese - pedig Jen Psaki külügyminiszteri szóvivőn keresztül tudatta, hogy nem tetszik neki a svéd elképzelés, amelyet elhamarkodottnak minősített.

Egyes izraeli tisztségviselők szerint az új svéd kormány lépésének belpolitikai oka van: az ország lakosságának hat százaléka muzulmán vallású, és többségük a hatalmon lévő szociáldemokrata pártra szavazott.

A svéd bejelentést ugyanakkor lelkesen üdvözölte Mahmúd Abbász palesztin elnök és reményének adott hangot, hogy Stockholm példáját követni fogják más országok.

Izrael bekérette a svéd nagykövetet a palesztin állam elismerésének terve miatt

Behívatták az izraeli külügyminisztériumba hétfőre Svédország tel-avivi nagykövetét, mert az új svéd miniszterelnök a minap kabinetje és programja ismertetése alkalmával közölte: hazája arra készül, hogy az Európai Unió "régi" tagjai közül elsőként elismerje a palesztin államot - jelentette az Ynet című izraeli hírportál.

Avigdor Liberman izraeli külügyminiszter szombat este azt mondta: Stefan Löfven svéd kormányfő bejelentése nem volt szerencsés, mert "tudnia kell, hogy a palesztin fél volt az az elmúlt 20 évben, amely akadályozta az izraeli-palesztin megállapodást". "A kormányfőnek meg kell értenie, hogy semmilyen nyilatkozat vagy kívülálló fél bármely lépése nem helyettesítheti a felek közötti közvetlen tárgyalásokat és egy olyan megoldást, amely egy átfogó megállapodás része Izrael és az egész arab világ között" - szögezte le.

Az izraeli tisztségviselőket több okból aggasztja a svéd miniszterelnök bejelentése: Svédország az első jelentős európai ország, amely mint európai uniós tag el akarja ismerni a palesztin államot. Ezenkívül Svédország bejelentése annak a jele, hogy egyre nagyobb hajlandóság van az EU alapító országai között a palesztin állam elismerésére. Több olyan EU-tagország van, amely már csatlakozása előtt elismerte a palesztin államot: egyesek - köztük Magyarország - még mint a Szovjetunió csatlósai, valamint Málta és Ciprus, amelyek azonban csak marginális hatalmak Svédországhoz képest.

Egyes izraeli tisztségviselők szerint az új svéd kormány lépésének belpolitikai oka van: az ország lakosságának hat százaléka muzulmán vallású, és többségük a hatalmon lévő szociáldemokrata pártra szavazott.

Löfven svéd kormányfő azt mondta pénteken: "az Izrael és Palesztina közti konfliktust csak egy kétállami megoldással lehet lezárni (...) A kétállami megoldáshoz kölcsönös elismerésre és a békés egymás mellett élés elfogadására van szükség. Svédország ezért el fogja ismerni a palesztin államot". A kétállami megoldást "a nemzetközi joggal összhangban, tárgyalásos úton" kell kialakítani, és figyelembe kell venni "mind az izraeliek, mind a palesztinok legitim elvárásait biztonságukra és önrendelkezésükre vonatkozóan".

Az Egyesült Államok a svéd bejelentésre rögtön reagálva "idő előttinek" nevezte "egy palesztin állam nemzetközi elismerését". Jen Psaki, a washingtoni külügyminisztérium szóvivője megerősítette, hogy országa támogatja "egy palesztin állam" létrehozását, de csak egy Izrael részvételével folyó tárgyalásos békefolyamat eredményeként.

Kattintson ide...

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 067 036 megtekintés

Videó: 48 291 855 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919976

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh