Az erősen megromlott kétoldalú kapcsolatok javítása jegyében tárgyalt egymással a kínai elnök és a japán miniszterelnök Pekingben, az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) csúcstalálkozója előtt az Országos Népi Gyűlés Házában - számolt be a kínai állami média.

A Hszinhua hírügynökség külön kiemelte: Hszi Csin-ping és Abe Sindzó megbeszélésére a japán fél kérésére került sor. A két politikus hivatalosan nem érintkezett azóta, hogy a posztján van, mivel az országaik közötti diplomáciai és gazdasági kapcsolatok - elsősorban egy kelet-kínai tengeri területi vita miatt - évtizedek mélypontjára süllyedtek.

Hszi kijelentette, Kína reméli, hogy Japán továbbra is a békés fejlődés útját fogja követni, és "körültekintő" védelmi és biztonsági politikát folytat. Egyúttal felszólította Japánt, hogy tegyen többet a közte és a környező országok közötti kölcsönös bizalom megerősítéséért, vállaljon konstruktív szerepet a térségi béke és stabilitás megteremtésében. Úgy vélte, a "közeli szomszédok" között a stabil és egészséges kapcsolatok lakosaik és a régió érdekét szolgálják.

Abe közölte, hogy országa a békés fejlődés útját járja, kormánya pedig ugyanazt az álláspontot képviseli a történelmi kérdésekben, mint elődei. Japán kész tartani magát a kapcsolatok normalizálását szolgáló - három napja elfogadott - négypontos megállapodáshoz, azt egy új kezdetnek tekinti. "Kína békés fejlődése fontos lehetőség Japánnak és a világnak" - idézte Abét a kínai média.

Japán és Kína a múlt hét pénteken állapodott abban, hogy folyamatosan visszaállítja a két ország közötti politikai, diplomáciai és biztonsági párbeszédet, és egy "válságelhárító rendszer" létrehozásáról is döntöttek. Rögzítették, hogy a kelet-kínai-tengeri Tiaojü/Szenkaku-szigetek kérdésében eltérő álláspontot képviselnek. Kisida Fumio japán külügyminiszter szombaton újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy partnerével megállapodott a magas szintű tárgyalások újraindításában. Úgy vélte, lehetőség született arra, hogy a japán-kínai kapcsolatok visszatérjenek a normális kerékvágásba.

A szintén Pekingben tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter a térség szempontjából is hasznos, "konstruktív kezdeti lépésnek" nevezte a kínai-japán közeledést szolgáló megállapodást, és üdvözölte a feszültségek csökkentésére irányuló lépést. Az ausztrál diplomácia vezetője Julie Bishop hasonlóképpen nyilatkozott.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 684 783 megtekintés

Videó: 48 896 333 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7022265

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh