A Kínába irányuló orosz földgázszállítás mértéke középtávon meghaladhatja az Európába szállítottat - jelentette ki Alekszej Miller, az orosz Gazprom vezérigazgatója Pekingben, miután a kínai és orosz részről vasárnap újabb keretmegállapodást írtak alá az orosz gázexport növeléséről.

Miller újságíróknak elmondta, az új szerződések tükrében a "nyugati útvonalon" történő szállítással 30 éven át évi 30 milliárd köbméterrel nőhet a Kínába irányuló export. Az ezt előirányzó tárcaközi szándéknyilatkozat mellett a vállalatok közti szállításról szóló megállapodást a Gazprom és a kínai energiaipari órás a China National Petroleum Corporation (CNPC) első embere szentesítette.

Az egyezség a nyugat-szibériai készleteket, vagyis az európai szállítások bázisait érinti. A felek rögzítették, hogy ez az útvonal élvez prioritást a kétoldalú együttműködésben. A részletek véglegesítésére egy későbbi időpontban kerül sor, a szállítás kezdeti időpontjaként 2019-et határozták meg.

Hírügynökségi jelentések emlékeztetnek rá, hogy a Gazprom - hosszú évek eredménytelen tárgyalásait követően - májusban jóváhagyta, hogy egy 400 milliárd dolláros üzlet keretében 38 milliárd köbméter gázt fognak szállítani a "keleti útvonalon" Kínába. A szállítások 2018-ban indulnának.

Sajtójelentések szerint kínai és orosz energiaipari vállalatok vezetői vasárnap 17 elsősorban olaj- és gázipari, illetve vízenergiai beruházással összefüggő dokumentumot írtak alá. Ezen jelen volt az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) hétfőn kezdődő csúcstalálkozójára a kínai fővárosba érkezett Vlagyimir Putyin orosz elnök és Hszi Csin-ping orosz elnök is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 130 megtekintés

Videó: 48 307 140 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921514

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh