A Déli Áramlat kudarca Vlagyimir Putyin személyes veresége - értékelte az orosz elnök bejelentését a földgázvezeték tervének feladásáról a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap kedden.

A német sajtóban kora délutánig csak a FAZ kommentálta részletesebben az Ankarában hétfő este bejelentett döntést. A tekintélyes konzervatív lap az online kiadásában közölt írásában kiemelte, hogy a Déli Áramlat az orosz "energia-külpolitika" központi fontosságú eleme volt, és kezdettől fogva voltak ellenzői.

Az EU azt kifogásolta az orosz elképzelésben, hogy a Gazprom nemcsak használná a földgázszállító vezetéket, hanem az üzemeltetői funkciót is betöltené, ami ugyan részben technikai kérdés, de az ukrán válság révén a "nagypolitika" egyre fontosabb szerepbe került az amúgy is átpolitizált beruházás ügyében.

Az utóbbi hónapokban Bulgária húzta keresztül a Kreml számításait, és Roszen Plevneliev bolgár elnök a FAZ-nak adott októberi interjújában kiemelte, hogy "Oroszország nagy hibát követ el", amikor "alábecsüli az Európai Bizottságot".

Moszkvának "meg kell tanulnia, hogy Európában erős a bizottság és erős az akarat a jogállami eljárások betartatására" - idézte az frankfurti lap a bolgár államfőt.

Plevneliev úgy vélte, hogy a Déli Áramlat végül mégiscsak megépül, ez azonban tévedésnek bizonyult - tette hozzá a FAZ. Kiemelte: Putyin és Alexej Miller, a Gazprom vezetőjének ankarai bejelentése arra utal, hogy "a Kreml komolyan veszi Brüsszel határozottságát", és a terv feladása vereség Vlagyimir Putyin számára, aki évekig személyesen küzdött a beruházásért.

A lap szerint Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök európai uniós elkötelezettségét is komolyan kell venni, hiszen Bulgária tranzitországként profitált volna a Déli Áramlatból.

Ugyanakkor Boriszovnak nem volt más választása, mint a beruházás elutasítása, hiszen "a kis balkáni országnak egy hatalmi harcban nem lett volna esélye Brüsszellel szemben" - írta a FAZ.

Szijjártó: új energiaellátási lehetőségeket kell keresni

Oroszországnak a Déli Áramlattal kapcsolatban hozott döntése után további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani - mondta el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek nyilatkozva.

A tárcavezető - aki részt vesz a NATO külügyminisztereinek brüsszeli találkozóján - kiemelte: Oroszországnak joga volt meghozni a döntést a Déli Áramlatról, és Magyarország ezt a döntést tudomásul veszi. Brüsszelben a miniszter úgy nyilatkozott, hogy nem szeretne spekulációba bocsátkozni, hogy mi állhat a döntés hátterében, mert ezt az ügyet ahhoz túl komolynak tartja.

Hangsúlyozta: Magyarország energiaellátásának biztonsága érdekében további lehetőségeket kell keresni, és e lehetőségek között kiemelt helyen szerepel az Azerbajdzsánból a déli folyosón keresztül érkező gáz Közép-Európába juttatása. Ugyanakkor ez csak egy a lehetőségek közül, és bár ennek nagy szerepet szánnak, most további lehetőségek után kell nézni, hogy Magyarország biztonságos energiaellátását hosszú távon meg lehessen oldani - tette hozzá Szijjártó Péter.

A tárcavezető Brüsszelben kifejtette, hogy Ilham Aliyev azeri elnök budapesti látogatásán készséget mutatott, hogy az úgynevezett Déli Energiafolyosón keresztül szállítsanak gázt Közép-Európába, ám ebben kiemelt szerepet kapnak azok az összekapcsolási pontok, úgynevezett interkonnektorok, amelyek jelenleg még nem, vagy csak részben léteznek.

Szijjártó Péter elmondta, nagy hangsúlyt kell fektetni arra, hogy az Európai Bizottság által kezdeményezett 300 milliárd eurós beruházási tervből a térség energiabiztonságát javító projektekre is jusson forrás.

A külgazdasági és külügyminiszter újságírói kérdésre a horvátországi cseppfolyósított földgáz-szállítások lehetőségéről elmondta: Magyarország nagyon bátorítja, hogy a horvátok megtegyék az ehhez szükséges lépéseket, mert ehhez egyrészt arra van szükség, hogy megépüljön az ilyen szállításokhoz szükséges terminál, másrészt, hogy ne csak Magyarországról lehessen gázt szállítani Horvátországba, hanem az ellenkező irányban is.

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn bejelentette: Oroszország a jelenlegi körülmények között, az Európai Unió ellenkezése miatt nem tudja megkezdeni a Déli Áramlat gázvezeték tervének megvalósítását, ezért az orosz energiahordozók forgalmát a jövőben más célállomások felé irányítják.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 239 588 megtekintés

Videó: 38 478 373 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5891727

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh