Az Oroszországba irányuló német export legkevesebb 20 százalékkal csökkenhet idén az ukrán válság következtében a német kereskedelmi és iparkamarák szövetsége (DIHK) szerint.

A visszaesés elsősorban "Oroszország politikai elszigetelésének", a gazdasági szankcióknak, a tőke kiáramlásának és a rubel mindezzel együtt járó gyengülésének tulajdonítható, és hozzájárul az is, hogy a kőolaj rendkívül alacsony világpiaci ára miatt csökken Oroszország devizabevétele - mondta Volker Treier, a DIHK külgazdasági igazgatója a szervezet honlapján megjelent beszámoló szerint.

Az Oroszországba irányuló export visszaesését különösen a gépgyártó és az autógyártó vállalatok érzik meg, a beszállítóikkal együtt - tette hozzá. A kivitel már 2013-ban is csökkent, akkor 5 százalékos mérséklődést regisztráltak, az idén pedig nagyságrendekkel jelentősebb, 8 milliárd euró körüli, legkevesebb 20 százalékos visszaesés mehet végbe - mondta a kamarai vezető.

Treier szerint nem lehet számítani a német-orosz gazdasági kapcsolatok gyors normalizálódására. A nagyjából 6 ezer Oroszországban tevékenykedő német cég igyekszik fenntartani az orosz partnerekhez fűződő jó kapcsolatokat, de beruházásokat többségük nem tervez, "így a következő év sem ígér javulást" - mondta a DIHK külgazdasági igazgatója.

A szervezet adatai szerint a német cégek tavaly 36,1 milliárd euró értékben exportáltak Oroszországba, elsősorban gépeket, gépjárműveket és vegyipari termékeket. Oroszország részesedése a német kivitelben így 3,7 százalékos volt. A DIHK szerint 300 ezer németországi munkahely megmaradása függ az orosz exporttól.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 730 029 megtekintés

Videó: 48 937 909 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029404

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh