A szolgáltatók közötti kommunikációból készültek fel a hálózatok hibáinak kijátszására. Nem akar véget érni az Edward Snowden által kirobbantott botrány, amiről természetesen a kellő ütemben adagolt újabb és újabb dokumentumok révén gondoskodnak. A napokban olyan új anyag látott napvilágot, amely arra utal, hogy az NSA éveken keresztül igyekezett lehallgatni magukat a szolgáltatókat, hogy így készüljenek fel az új rendszerek kijátszására, a telekommunikációs hálózatok gondmentes megfigyelésére.

Legutóbb arról olvashattunk, hogy az USA-ban nem tervezik a szervezet tevékenységének korlátozását, most azonban újabb okot kaptunk a felháborodásra. Kiderült ugyanis, hogy az NSA nemcsak a mobiltelefonokat, azok tulajdonosait, de magukat a szolgáltatókat, valamint az azokat tömörítő iparági szervezeteket, így például a GSM Association belső kommunikációját is lehallgatta, mindent elkövetve, hogy még időben felkészüljenek az új technológiák, többek között a titkosítási algoritmusok kijátszására, akár az egyes hálózatokon elhelyezett hibák révén. Az AURORAGOLD néven futó projekt eredményeként 2012 májusában például a mobilhálózatok 70 százalékát figyelték meg, az akkor meglévő 985-ből 701 ilyen hálózatot monitorozva folyamatosan.

Több mint 1200, valamilyen szolgáltatóhoz vagy szervezethez, azok alkalmazottaihoz köthető email fiókot figyeltek meg, az ezeken megforduló technikai dokumentációra, így például az úgynevezett IR.21 anyagokra vadászva. Ezek megszerzésével és részletes tanulmányozásával biztosították, hogy az új eljárások nem jelentettek akadályt a lehallgatások folytatásában, a mellékelt térképen pedig jól látszik, hogy alig akadt olyan ország, ahol semmi nem utal az ilyen jellegű tevékenységre. Példaként említik a 2011-es líbiai intervenció előtti heteket, ekkor az amerikai hadseregnek volt szüksége segítségre az ottani hálózatok lehallgatásában, ezt szintén az NSA közreműködésével oldották meg.

A titkosítási eljárások feltörése, azok kijátszása már korábban is felmerült a sajtóban, a Washington Post például már tavaly beszámolt arról, hogy a széles körben alkalmazott A5/1 algoritmust sikerült megkerülniük. A most megjelent anyag szerint azonban az újabb és erősebb változatok, így például az A5/3 sem jelent különösebb gondot, amiben az időben elfogott technikai dokumentáció, valamint a brit kollégák közreműködése is szerepet játszott.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 851 901 megtekintés

Videó: 49 033 293 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7047393

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh