Ismeretlen tengeralattjárót kerestek napokig a NATO repülőgépei Skócia nyugati partjainál.

A BBC kedd esti beszámolója szerint a kutatás a múlt hónapban kezdődött, miután bejelentések érkeztek arról, hogy helybéliek egy tengeralattjáró periszkópját vélték látni a brit önálló nukleáris ütőerőt hordozó Trident tengeralattjáró-flotta skóciai támaszpontja közelében.

A brit védelmi minisztérium csak annyit közölt kedd este, hogy tenger feletti járőrözésre alkalmas repülőgépek "korlátozott időtartamú" nagy-britanniai állomásoztatására kért több szövetséges országot. A minisztériumi közleményben nem esik szó arról, hogy ezek a repülőgépek idegen tengeralattjárót kerestek volna, de a BBC és az Aviation Week című repülési-katonai szakkiadvány hírportáljának egybehangzó kedd esti értesülése szerint ez volt a Nagy-Britanniába vezényelt NATO-kontingens feladata.

A médiaértesülések szerint a múlt héten véget ért keresésben az amerikai haditengerészet két P-3 Orion repülőgépe, a kanadai légierő egy CP-140 Aurora típusú gépe, valamint a francia haditengerészet egy Dassault Atlantique 2 repülője vett részt.

Nagy-Britanniának jelenleg nincs ilyen feladatok elvégzésre alkalmas repülőgépe, mivel a 2010-ben kezdődött átfogó stratégiai, védelmi és biztonsági felülvizsgálat keretében a brit kormány leszerelte a korábban tengeri járőrözésre is használt Nimrod felderítő légiflottát.

Arról nincs értesülés, hogy sikerült-e bármilyen tengeralattjárót azonosítani a vizsgált térségben.

Néhány hete Svédország partjainál folyt kiterjedt kutatás, miután a svéd haditengerészet idegen tengeralattjárók jelenlétére utaló jeleket észlelt.

Az utóbbi hetekben számos alkalommal fogtak be célkövetésbe a brit királyi légierő (RAF) repülőgépei Nagy-Britannia felé tartó orosz katonai gépeket, de ezek a repülőgépek egyszer sem sértették meg a brit légteret.

A brit királyi haditengerészet is több ízben orosz hadihajók nyomába szegődött Nagy-Britannia közelében, de incidensek ezekben az esetekben sem történtek.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 732 186 megtekintés

Videó: 48 939 295 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7029697

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh