Ukrajna a csőd szélére került, a gazdaság összeomlása még az ország híres oligarcháinak cégbirodalmait is maga alá temetheti. A hrvinya brutálisan gyengül, a hitelezés kezd megszűnni.

Az oroszbarátnak tartott Mikola Azarov kormányfő tegnapi lemondása és köznyelvben csak diktátortörvénynek tartott, a gyülekezést korlátozó jogszabály szintén tegnapi visszavonása levegővételnyi időhöz juttathatta az Ukrajnában egymásnak feszülő politikai ellenfeleket, ám a befektetők idegességét aligha szünteti meg. A hangulatot érzékelteti az S&P lépése: a hitelminősítő a tegnapi események dacára újra a fizetésképtelenség határára, CCC pluszra rontotta le az ország adósságainak besorolását.

Az osztályzat kilátásai negatívak, azaz máris a láthatáron van a további leminősítés. Az S&P indoklása szerint az ukrán társadalom a kimerülés jeleit mutatja, a politikai intézmények meggyengültek, így a hatalom egyre kevésbé van abban a helyzetben precízen folytassa az államadósság törlesztését - idézi a hitelminősítő közleményét a bne régiós hírportál.

Van lejjebb a padlónál

Az ukrán GDP 1,1 százalékkal zsugorodott 2013-ban az egy évvel korábbihoz képest, és 2014 azzal indul, hogy a fogyasztás - a gazdaság legfőbb hajtóereje - összeomlóban van. Az idei kilátások eddig sem voltak valami jók, ám a rosszhoz képest is tovább romlanak. A nemzeti valuta a novemberben kezdődött válság előtt - a kormány akkor adta fel a tárgyalásokat az EU-val a társulási szerződésről, és állt át az orosz vonalra - nyolc hrivnya/dolláros árfolyamon állt, ami mostanra 8,5-re (hat százalékkal) gyengült.

A változás kisvártatva megjelent az importfüggő ágazatok és a behozott fogyasztási cikkek árában. Egy asszony beszámolója szerint néhány napja vásárolt egy elektronikai cikket, amit később vitt haza. Mire visszament a boltba a termékért, már öt százalékkal drágábban látta a pulton. Az idegenforgalmi ügynökségek útjaik árának teljes összegét előre kérik.

Méretes bukta

A külföldi befektetők egy része úgy látja, hogy a tegnapi politikai fejlemények legalább a szakadék széléről visszarántották Ukrajnát. Mások kilátástalannak tartják a helyzetet: van akinek az irodáját egy méretes barikád zárja el az erőszakos összecsapások helyszíneit amúgy is kerülő emberek elől.

A külföldi befektetők, különösen a pénzügyi szektorban hosszabb távon várhatóan a távozás mellett döntenek. Végül is ki szeret olyan országban üzletelni, ahol gumilövedékek és Molotov-koktélok repkednek a levegőben. Az első távozásról múlt pénteken érkezett hír. Az olasz Intesa San Paolo bank 74 millió euróért eladta ukrán leányvállalatát, a Praveks Bankot Dmitrij Fritas gáz- és vegyipari oligarchának. Az olaszok 2008-ban 500 milliót fizettek a pénzintézetért.

Fogy a levegő

Mindebből nem következik az, hogy az országot a háttérből irányító gazdasági elit tagjainak jól menne a sora. Szerhij Lescsenko oknyomozó újságíró egy az ellenzék által támogatott kiadványban tegnap arról írt, hogy az oligarchákat is elérte a válság fagyos szele. Több forrásból megerősítették neki, hogy Svájcban bejegyzett cégeik nem kapnak új hitelt, és a bankok a korábbi kölcsönök előtörlesztésére szólítják fel őket.

Nem szankciókról van szó, pusztán óvatosságról, amellyel az Ukrajnában kialakult politikai válságra reagálnak a pénzintézetek. Az egyik érintett oligarchának, Rinat Akhmetovnak és a parlamenti padsorokban ülő ötven követőjének lassan el kell döntenie, hogy kitartanak-e kétbalkezes "diktátor", azaz Viktor Janukovics" államfő mellett vagy az elmozdításáért kibontakozott népi mozgalom mellé állnak - véli Lescsenko.

Jó rendőr, rossz rendőr

Janukovics várható bukása idegességet kelt azok körében - különösen az államfőt támogató Régiók Pártja parlamenti képviselői és vezetői körében -, akik a jelenlegi politikai státus quóhoz kötötték anyagi jólétüket. Részben az ő nevükben is szólhatott Igor Szuvalov Oroszország első miniszterelnök-helyettese, aki azzal fenyegetőzött, hogy Moszkva visszavonja a decemberben ígért 15 milliárd dolláros hitelt és nem csökkenti a gáz árát, ha egy EU-barát kormány kerül hatalomra Ukrajnában.

Főnöke, Vlagyimir Putyin államfő ennek éppen ellenkezőjéről beszélt, miután Brüsszelben befejezte tárgyalásait az EU vezetőivel. Elemzők szerint egyfajta jó rendőr-rossz rendőr színjátékot adtak elő. Timothy Ash, a Standard Bank régiós elemzője úgy véli, meg kell várni a szocsi olimpia végét. A rendezvényre való tekintettel Putyin jó ideje mosolyoffenzívát folytat, például amnesztiát hirdetett, amelyben híres politikai foglyokat is elengedtek. Kérdés, mi marad a jó rendőr szerepből a játékok után.

Forrás: napi.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 705 331 megtekintés

Videó: 48 918 669 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7025537

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh