Az Európai Központi Bank (EKB) havi 60 milliárd eurós kötvényvásárlási programot indít, amely 2015 márciusától 2016 szeptemberéig tart - jelentette be Mario Draghi, a bank elnöke csütörtökön az EKB januári kamatdöntő ülését követően.

Az EKB a piaci várakozásoknak megfelelően 0,05 százalékon hagyta az irányadó eurókamatot. Legutóbb 2014. szeptember 4-én 10 bázispontos csökkentéssel változtatott az alapkamaton az EKB.

A kamatdöntés indoklásában Mario Draghi elmondta, hogy a meglévő kötvényvásárlási programok kiegészítésével az új, összesen 60 milliárd eurós likviditásnövelő program euróövezeti állam- és magánkötvények vásárlására irányul majd. A programot az idén márciusban indítják és 2016 szeptemberében fejezik be.

Mario Draghi rámutatott, hogy a kötvényvásárlási program keretösszegét 20 százalékban a nemzeti jegybankok között osztják meg közös kockázatviselés céljából. A jegybankok EKB-tőkerészesedésük arányában viselik majd a kötvényvásárlási kockázatokat. A kötvényvásárlások az euróövezeti monetáris politikai egységességének garantálása érdekében az EKB felügyelete alatt történnek majd - hangsúlyozta az EKB elnöke.

Annak elkerülésére, hogy a kötvényvásárlások torzítsák a piaci árfolyamokat, a vásárlásokat minden egyes kötvény esetében 25 százalékban, kibocsátónként pedig 33 százalékban maximalizálta az EKB.

A kötvényvásárlás formájában bejelentett mennyiségi monetáris enyhítő intézkedésre az elhúzódó euróövezeti alacsony inflációs periódus miatt volt szükség - indokolta a döntést Mario Draghi. Az intézkedéstől az inflációs kilátások javulását, a két százalék közeli inflációs cél elérését várják.

A mennyiségi enyhítéssel a pénzügyi rendszerbe juttatott új pénz ideális esetben a kereskedelmi bankok közvetítésével a vállalatoknak és a lakosságnak nyújtott hitelek révén a beruházások és a fogyasztás felfuttatásával a gazdasági növekedést szolgálja majd - hangsúlyozta az EKB elnöke.

Mario Draghi rámutatott, hogy az euróövezeti növekedés kockázatai a legutóbbi felmérés óta némileg enyhültek, és az olajárak csökkenése megerősítette valamelyest az euróövezeti gazdasági növekedés lendületét. Az infláció azonban az elkövetkező hónapokban még alacsony, vagy negatív marad, fokozatos növekedésére legfeljebb 2015 második felében lehet számítani.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 723 921 megtekintés

Videó: 48 934 054 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028662

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh