Felfedte a lapjait hétfőn az új görög kormány, amikor Janisz Varufakisz pénzügyminiszter Londonban közölte, hogy a fennálló görög adósság új, „növekedéshez kötött kötvényekre” történő cseréjét fogja javasolni eurózóna-beli partnereinek, ezenkívül állandó elsődleges költségvetési többletet, szerkezeti reformokat és a vagyonos adóelkerülőkkel szembeni szigorú fellépést ígért.

Több mint egy héten át tartó zavaros üzengetést követően az új, szélsőbaloldali többségű athéni kormány pénzügyminisztere hétfőn Londonban felfedte azokat a javaslatokat, amelyeket Görögország kíván előterjeszteni az aggódó hitelezőknek. Janisz Varufakisz a Financial Times tudósítása szerint világossá tette, hogy Athén eddigi követeléseit feladva nem fogja a 315 milliárd eurót kitevő görög adósság egy részének elengedését kérni. Ehelyett egyfajta adósságcsere-ügyletet ajánl a hitelezőinek (az euróövezet országainak és az EKB-nak).

Utóbbi lényege a pénzügyminiszter elmondása szerint, hogy a fennálló görög adósságot új, növekedéshez kötött kötvényekre cserélnék. Két különböző típusú kötvényről lenne szó. Az egyikkel, amit a gazdasági növekedés nominális értékéhez kötnének, az Európai Stabilitási Mechanizmustól (ESM) kapott kölcsönöket helyettesítenék, míg a másikkal – amit állandó kötvénynek nevezett – az Európai Központi Bank tulajdonában lévő görög kötvényeket váltanák ki.

A közgazdász szerint az adósságcsere az „innovatív adómegoldásnak” egy olyan formája lenne, aminek révén elkerülhetővé válna az adósságleírás (angolul debt haircut), ami elfogadhatatlannak tűnik az eurózóna többi tagja számára.

A pénzügyminiszter közölte, hogy egy állandó elsődleges költségvetési többletből és egy reformprogramból álló koktélt javasol majd az európai partnereknek. „Segítsenek megreformálni az országot és adjanak hozzá némi fiskális mozgásteret, különben tovább fogunk fulladozni, és Görögország megreformált helyett deformálttá fog válni” – idézte az FT a politikust.

Varufakisz szavai szerint a kormány a GDP 1-1,5 százalékának megfelelő elsődleges költségvetési többletet mutatna fel, akkor is, ha emiatt nem tudná megvalósítani valamennyi kiadásnövelő ígéretét, amit a választási kampány idején tett a polgároknak.

Az új görög kormány ugyancsak a csomag részeként tisztességes tehervállalásra kötelezné azokat a vagyonos és gazdag görögöket, akik eddig kihúzták magukat az adófizetés alól.

Azt is elárulta, hogy a február végén lejáró görög programot követően egy négy hónapra érvényes „áthidaló programot” fognak kérni június 1-ig, és ezen idő alatt az EKB folytatná az olcsó likviditási hitelek folyósítását a görög bankoknak. Athén a második pénzügyi mentőcsomagból még bennragadt 7 milliárd euró helyett csak 1,9 milliárd eurós támogatásra tartana igényt – ez éppen annyi, amennyit az EKB a görög kötvények eladásából származó nyereségéből átenged egy korábbi alku alapján Görögországnak.

Janisz Varufakisz végül azt is hangsúlyozta az FT tudósítása szerint, hogy az egyetlen dolog, amiben semmiképpen sem léphetnek vissza az a jelenlegi görög program alapjában történő újragondolása. A görög kormány egyébként február vége előtt kívánja az európai partnerek elé tárni a részletes javaslatait.

Közben Brüsszelben megerősítették, hogy Alekszisz Ciprász görög miniszterelnök szerdán délelőtt Brüsszelben tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével. A két politikus szombaton telefonon is beszélt egymással. Juncker szóvivője szerint a Bizottság „érdeklődéssel vette kiindulópontként” Ciprásznak azt a hétvégi nyilatkozatát, miszerint bízik abban, hogy mindenkit kielégítő megoldást tudnak majd találni, ami úgymond nem jelenti azt, hogy Görögország nem tartaná tiszteletben az EKB-val és az IMF-fel (sic) kötött megállapodásokat.

Margaritisz Szkínasz egy kérdésre válaszolva közölte, hogy nincs tervbe véve a trojka lecserélése, de egyúttal emlékeztetett Junckernek arra a korábbi nyilatkozatára, miszerint a trojkát a jövőben egy olyan demokratikusabb struktúrával kell felváltani, ami európai és nemzeti szinten is magasabb fokú parlamenti ellenőrzést biztosít.

Forrás: bruxinfo.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 56 597 266 megtekintés

Videó: 33 613 222 megtekintés

Látogatók

Összesen5586392

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh