Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett a német és a görög pénzügyminiszter csütörtökön Berlinben az első találkozójuk után tartott sajtótájékoztatón.

Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter elmondta, hogy a megbeszélésen "diplomáciai kifejezéssel szólva egyetértettünk abban, hogy nem értünk egyet".

Jánisz Varufakisz viszont azt mondta: "abban sem tudtunk megállapodni, hogy nem értünk egyet".

A német pénzügyminiszter azt mondta, szerinte az adósságleírás lekerült a napirendről, míg görög kollégája arról tájékoztatott, hogy nem tárgyaltak az adósságtörlesztés menetrendjéről.

Wolfgang Schäuble megismételte a berlini vezetés korábbi ajánlatát, miszerint Németország kész közreműködni a görög adórendszer megerősítését célzó munkában, és kiemelte, hogy jó irányba mutat az új görög kormány több terve, köztük az adózási fegyelem erősítése a vagyonos rétegeknél és a korrupció elleni küzdelem. Ugyanakkor egyes tervezett intézkedések "nem feltétlenül jó irányba mutatnak" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy az athéni vezetésnek folytatnia kell a tárgyalásokat a Görögországot 2010 óta 240 milliárd euró válságkezelő kölcsönnel kisegítő szervezetekkel, a Nemzetközi Valutalappal (IMF), az Európai Bizottsággal (EB) és az Európai Központi Bankkal (EKB), és be kell tartania az érvényes megállapodásokat.

Úgy vélte, nincs válasz arra a kérdésre, hogy miként lehetne finanszírozni a görög állam működését csak a piacról, a jelenlegi hitelezők támogatása nélkül.

Az európai egységfolyamat azt is jelenti, hogy nemcsak az adott ország választóinak akaratát, hanem az ország európai partnereinek jogos érdekeit is figyelembe kell venni - mondta Schäuble, hozzátéve, hogy a görög választók ugyan egyértelmű felhatalmazást adtak a Szirizának, de meglehet, hogy a radikális baloldali párt választási ígéreteit "nem lehet megvalósítani, ha terhet jelentenek másoknak".

Ezzel szemben Jánisz Varufakisz kiemelte, hogy a szerződéseket, megállapodásokat ugyan be kell tartani, de nem szabad közben "letaposni a demokrácia törékeny virágát olyan kijelentésekkel, hogy a választások nem változtatnak semmin".

A görög pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy kormánya egy "áthidaló támogatási programot" kíván kidolgozni a hitelezőkkel a február végéig tartó jelenlegi IMF-EB-EKB program utáni időszakra, és május végére egy új szemléletű válságkezelő megállapodást szeretne tető alá hozni.

A görög válságot 2010-ben "félrekezelték", az államháztartás likviditási gondjaként fogták fel, holott csődhelyzetről volt szó. Így végül "a történelem legnagyobb összegű hitelét kapta meg egy fizetésképtelen nemzet, ráadásul azzal a feltétellel, hogy csökkenteni kell a jövedelmeket", ez pedig csak tovább mélyítette a válságot - fejtette ki.

A jelenlegi program további nagy hiányossága, hogy középpontjában nem a járadékvadászat és a korrupció visszaszorítása áll, nem a felső rétegek visszaélései elleni küzdelemről szól, hanem az alacsony jövedelműek megsarcolásáról, az erőfeszítések fő célja pedig nem a gazdaság beindítása, hanem az államadósság visszafizetése - vélekedett Jánisz Varufakisz.

Ezzel a szemlélettel szakítani kell, mert Görögország így soha nem lábal ki a válságból, és le kell rakni az alapjait egy új megközelítésnek, amelyet követve véget lehet vetni a Görögországból az egész euróövezetre átterjedt, látszólag véget nem érő válságnak - mondta a görög pénzügyminiszter.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 655 137 megtekintés

Videó: 48 859 576 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7016533

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh