Az Iránnal a nukleáris programjáról kötendő megállapodás létében fenyegetheti Izraelt - jelentette ki hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az Amerikai-Izraeli Közügyek Bizottsága (AIPAC), az Egyesült Államok legnagyobb Izrael-párti lobbicsoportjának éves washingtoni konferenciáján.

"Erkölcsi kötelességem, hogy amikor ez a veszély leselkedik ránk, felemeljem a szavam, hiszen még mindig van idő a megelőzésre" - mondta Netanjahu az amerikai fővárosban ugyanazon a napon, amikor John Kerry amerikai külügyminiszter Svájcban az iráni atomprogramról folytatott tárgyalások újabb fordulójáról folytatott megbeszéléseket.

Netanjahu az AIPAC tanácskozásán a terrorizmus első számú állami támogatójának nevezte Iránt, az iszlám köztársaság nukleáris programjának leállítását pedig erkölcsi kötelességnek. Mint mondta, erről a problémáról kíván szólni kedden a kongresszusban.

Az amerikai törvényhozás előtt elmondandó beszédével kapcsolatban azt is kijelentette: az semmiképpen sem a Barack Obama elnök vagy az általa betöltött hivatal iránti tisztelet hiányáról tanúskodik. Köszönetet mondott Obamának az Izraelnek nyújtott amerikai biztonsági támogatásért.

"Az amerikai vezetők országuk biztonságáért aggódnak. Az izraeli vezetők országuk fennmaradásáért aggódnak" - fogalmazott Netanjahu, rámutatva, hogy Izrael kész megvédeni magát a fenyegetéssel szemben.

Az izraeli miniszterelnök egyúttal azt is hangsúlyozta: hamisak azok a jelentések, amelyek az izraeli-amerikai kapcsolatok válságáról szólnak, mert azok erősebbek, mint valaha. Hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államokban az Izrael iránti viszonynak mindig kétpártinak kell lennie.

"Határozott meggyőződésünk, hogy Izrael biztonsága és az amerikai-izraeli partnerség túllép a politikán, ami mindig így lesz" - hangoztatta az AIPAC tanácskozásán Samantha Power amerikai ENSZ-nagykövet.

Power hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok minden szükséges lépést megtesz szövetségesei védelmében. Megismételte Obama ígéretét, miszerint Washington nem fogja megengedni, hogy Teherán nukleáris fegyverre tegyen szert. Elítélte az antiszemitizmus nyugat-európai megnyilvánulásait.

Netanjahut John Boehner, a képviselőház republikánus elnöke a Fehér Házzal, a külügyminisztériummal és a törvényhozás demokrata tagjaival való egyeztetés nélkül hívta meg Washingtonba. A kongresszus mintegy 30 demokrata tagja jelezte, hogy bojkottálni fogja az izraeli kormányfő beszédét, a Fehér Ház pedig a március 17-én megtartandó izraeli választások közelségére hivatkozva közölte, hogy az elnök nem fogadja Netanjahut. Az izraeli kormányfő washingtoni látogatása idején Joe Biden alelnök és John Kerry külügyminiszter külföldön tartózkodik.

Benjámin Netanjahu március 3-án immár harmadszor szólalhat majd fel az amerikai kongresszus együttes ülésén. Eddig ez a megtiszteltetés a külföldi vezetők közül egyedül Winston Churchill néhai brit miniszterelnöknek adatott meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 674 487 megtekintés

Videó: 48 883 492 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7020084

Jelenleg az oldalon

2
Online

Interreg CE1013 REFREsh