Nagyszabású megemlékezéssel ért véget pénteken hivatalosan is Nagy-Britannia 13 éves afganisztáni katonai szerepvállalása.

A hatalmas londoni Szent Pál székesegyházban II. Erzsébet királynő, férje, Fülöp edinburghi herceg, Károly trónörökös, valamint David Cameron miniszterelnök jelenlétében tartottak emlékező istentiszteletet, amelyet Justin Welby Canterbury érsek, az anglikán egyház első számú vallási vezetője mutatott be.

Jelen volt Vilmos herceg, Károly fia, az Egyesült Királyság majdani uralkodója, és öccse, Harry herceg, aki kétszer is szolgálatot teljesített az afganisztáni fronton, először a szárazföldi erők katonájaként, másodszor pedig helikopterpilótaként.

Ott volt Tony Blair egykori munkáspárti brit miniszterelnök is, akinek kormányfői időszaka alatt az afganisztáni brit hadműveletek elkezdődtek.

A ceremóniára meghívták az afganisztáni háború több ezer veteránját, valamint a brit katonaáldozatok hozzátartozóit is.

Az újkori brit hadtörténet leghosszabb háborújának csúcspontján tízezer brit katona állomásozott a Camp Bastion nevű központi támaszponton és 137 másik, kisebb afganisztáni bázison. A csapatkivonás tavaly októberben kezdődött, és az utolsó harcoló brit alakulatok már karácsonyra hazatértek. Mára csak egy 500 fős kiképző és támogató kontingens maradt Kabulban.

Az afganisztáni háborúban 453 brit katona esett el. Ekkora emberveszteséget egyazon hadszíntéren a II. világháború óta nem szenvedett el a brit hadsereg. A Falkland-szigetekért Argentínával 1982-ben megvívott 74 napos háborúban 255, a 2009-ben lezárult iraki brit hadműveletekben 179 brit katona halt meg.

Az első brit erők 2001 végén, az Egyesült Államokban elkövetett terrortámadások után érkeztek Afganisztánba, de a tálib milíciák erősségének számító déli Hilmend tartományban - a fő brit hadműveleti területen - csak 2006 júniusában kezdődtek a komolyabb összecsapások.

A hadvezetés és katonai szakértők által is hangoztatott, a mai napig folyamatosan visszatérő bírálatok szerint a Munkáspárt vezette akkori brit kormány nem jól mérte fel a várható ellenállást, és így nem a megfelelő felszereléssel küldte az afganisztáni hadszíntérre a brit haderőt. A brit sajtó azóta is gyakran felidézi John Reid akkori brit védelmi miniszter azóta elhíresült jóslatát, amely szerint a brit hadsereg valószínűleg egyetlen puskalövés nélkül képes lesz helyreállítani a rendet Hilmend tartományban.

Afganisztánban a brit hadműveletek 13 éve alatt összesen 140 ezer brit katona fordult meg. A legvéresebb év brit szempontból 2009 volt, amikor 108 brit katona halt meg az afganisztáni hadszíntéren.

Az afganisztáni brit katonai szerepvállalás teljes költsége 19 milliárd font (nyolcezer milliárd forint) volt.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 062 699 megtekintés

Videó: 48 283 644 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919156

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh