143 százalékkal nőtt a kínai fegyverek exportja az elmúlt öt évben – közölte a stockholmi békekutató intézet. Kína így a harmadik lett a világon, de messze elmarad az USA és Oroszország mögött.

Külföldön nem nagyon szeretik a kínai fegyvereket, mert nem túl jó minőségűek. Viszont nem is nagyon drágák. Olyan országok vásárolnak kínai fegyvert, melyek szeretnének ugyan korszerű hadsereget, de nincsen rá pénzük. Peking viszont szívesen hitelez. Kína egyébként csak úgy lett harmadik, hogy Franciaország nem szállított le hadihajókat Oroszországnak tavaly a szankciók miatt. Ha ez megtörtént volna, akkor Franciaország lenne a harmadik.

Kínának eddig egyetlen egyszer sikerült a fegyverexportban a harmadik helyen végeznie: a nyolcvanas években, amikor Irán és Irak háborúzott egymással. Akkor Kína mind a két félnek szállított fegyvereket.

Most Peking legfőbb fegyvervásárlói Pakisztán, Banglades és Mianmar. Ezzel együtt Kína csak 5%-ban részesedik a világ fegyverpiacából. Az első az Egyesült Államok 31%-os részesedéssel, a második Oroszország 27%-kal. Mind a két nagyhatalom növelte is fegyvereladását külföldön, de nem olyan dinamikusan, mint Kína. Az USA 23, Oroszország pedig 37%-kal adott el több fegyvert 2009 és 2014 között, mint az előző öt évben. A világon csökkent a fegyverek eladása a kilencvenes években, de 2010-től újra növekedésnek indult.

Kína nemcsak elad a fegyverpiacon, de nagyon fontos vásárló is. Itt is a harmadik helyen áll India és Szaúd-Arábia mögött. Kik szállítanak fegyvert Kínának? Oroszország, Franciaország és Ukrajna. Peking idén is 10%-kal növeli a katonai költségvetését. Kína tehát katonai téren is mind fontosabb szerepet kíván játszani a világban, de ehhez meg kellene tisztítani a korrupciótól a hadiipart. Ennek első számú vezetőjét, egy három csillagos tábornokot kizártak már a kommunista pártból korrupció miatt. Nemcsak ő maga volt korrupt: pénzért árulta a rangokat és a fontos beosztásokat is.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 718 206 megtekintés

Videó: 48 929 520 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7027915

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh