Az Európai Unió állam-, illetve kormányfői kivétel nélkül elkötelezték magukat az energiaunió megteremtése mellett - jelentette be csütörtök este, az uniós csúcstalálkozó első napirendi pontjának megtárgyalását követően Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A lengyel politikus úgy vélte, hogy egy hatékony energiaunió alapvetően javíthatja az energiaellátás helyzetét Európában, olcsó, biztosított és fenntartható energiaellátást garantálva a tagországok, a vállalatok és az állampolgárok számára egyaránt.

Tusk úgy fogalmazott, hogy jó és kemény volt az első vita a témában.

A volt lengyel kormányfő videóüzenetében beszámolt arról, hogy a tagállami vezetők mind beleegyeztek abba is, hogy felgyorsítják a kapcsolódási pontok kiépítését, ami kulcsfontosságú a jól működő egységes piachoz. Emellett azt is minden állam- illetve kormányfő támogatta, hogy a gázpiacon nagyobb transzparencia jöjjön létre.

"Így beszállítóink nem élhetnek vissza helyzetükkel, hogy megsértsék az uniós jogot és rontsák energiabiztonságunkat" - húzta alá Donald Tusk.

A tagállamok vezetői által elfogadott úgynevezett zárónyilatkozat első helyen emeli ki, hogy fel kell gyorsítani az infrastruktúraépítést, amelyet a hatályos energiaszabályozás teljes és szigorú alkalmazása követ.

A dokumentum arra is kitér, amivel kapcsolatban diplomaták előre azt jelezték, hogy a legnagyobb vitát fogja kiváltani, a külső beszállítóktól származó gázszerződések átláthatóságára. A zárónyilatkozat szerint garantálni kell ezen megállapodások összhangját az uniós joggal, "erősíteni kell ezek átláthatóságát és az uniós energiaszabályozással való összhangját". Arról, hogy az államközi szerződések mellet a konkrét, vállalatok közötti megállapodások sorsa hogyan alakuljon, a szöveg mindössze azt mondja ki, hogy a kereskedelmi gázszállítási szerződéseknél az üzleti szempontból érzékeny adatok bizalmasságát garantálni kell.

A végleges szöveg is tartalmazza azt a passzust, hogy a tagállamok önkéntes alapon fontolóra vehetik a közös energiavásárlást.

Az Európai Tanács által elfogadott dokumentum hatékonyabb és rugalmas piaci szerkezet megteremtését is szorgalmazza, fokozottabb regionális együttműködéssel, a megújuló energiaforrások integrálásával, garantálva, hogy az állami a belső piac szabályaival összhangban avatkozik be a folyamatokba, valamint, hogy a tagállamok továbbra is maguk dönthetnek arról, hogy milyen forrásokból szeretnék kielégíteni energiaszükségletüket.

"Ez megfizethető energiát biztosít majd a háztartásoknak és az iparnak" - tartalmazza a dokumentum.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 064 229 megtekintés

Videó: 48 286 558 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6919435

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh