Lehetséges orosz hitelről, a Gazprom kedvezményes gázszállításáról és a szankciókról – írja a Kommerszant című lap magukat megnevezni nem kívánó orosz kormányzati forrásokra hivatkozva. Képes-e Oroszország hitelt nyújtani az adósságokban fuldokló Athénnak?

Alexisz Ciprasz miniszterelnököt nagyon szorítja a határidő: egy nap múlva lejár egy 463,1 millió eurós hitel, melyet az IMF-nek kell kifizetni. A görög pénzügyminiszter szerint mindenképp fizetnek. Ezt üdvözölte Christine Lagarde, az IMF főnökasszonya. Janisz Varufalisz pénzügyminiszter azonban azt is hangsúlyozta, hogy semmiképp sem vesznek fel pénzt Moszkvától a törlesztésre. De akkor miből fizetnek? Görögország adóssága katasztrofálisan magas: 316 milliárd euró. Ebből 240 milliárdot vállalt át az Európai Unió bizonyos reformokért cserébe. Csakhogy a 40 éves Ciprasz miniszterelnököt épp azért választották meg a görögök, mert már nem kérnek a megszorító reformokból. Csak az idén 19 milliárd eurót kellene visszafizetnie Görögországnak miközben GDP-je 26 százalékkal alacsonyabb, mint a válság előtt volt.

Oroszország pénzügyminisztere, Anton Sziluanov ebben a helyzetben pedzegette azt, hogy Moszkva átvállalná az adósságot, vagy annak egy részét. Viszont képes-e erre Oroszország? Ha igen, mit kér érte cserébe? Elvben Oroszország képes lehet arra, hogy kisegítse Görögországot, bár maga sincs könnyű helyzetben. Moszkva deviza tartaléka hatalmas: 356 milliárd dollár. Ehhez jön még az úgynevezett olaj alap, ami 150 milliárd dollár. Ebből a pénzből Oroszország 2-3 évig kihúzhatja akkor is, ha nincs gazdasági növekedés. Márpedig idén nem lesz: a szakértők 3-4 százalékos visszaesésre számítanak. Moszkvában viszont bizakodnak abban, hogy az olaj és a földgáz árának mélyrepülése sem tart örökké, ahogy a nyugati szankciók sem. A rubel tavaly ugyan elveszítette az értékének a felét, de azóta szárnyal. Néhány volt szovjet tagállam továbbra is kap pénzügyi segítséget Moszkvától: Belorusz elérte, hogy későbbre halassza egy kétmilliárd dolláros kölcsön visszafizetését. Örményország pedig 270 millió dolláros friss hitelt kapott. Moszkvában arra is emlékeztetnek, hogy Ukrajna Viktor Janukovics elnök idején 3 milliárd dollárt kapott tőlük. Ennek alapján tehát Görögország is reménykedhet.

Más miatt is felértékelődött Athén Moszkva szemében. Ez pedig a Török Áramlat, mely a tervek szerint az orosz földgázt épp a török-görög határig viszi el. A vezeték 47 milliárd köbméter földgázt képes szállítani, vagyis bőven jutna Európa más részeinek is. Március végén erről is tárgyalt Moszkvában Görögország energiaügyi minisztere, ahogy a Gazprom jelenleg is érvényben levő görög szerződéséről. Ez jelenleg 15 százalékos diszkontot jelent Görögországnak, de Athén többet szeretne. Azonkívül azt is szeretné elérni, hogy csakis azért a gázért kelljen fizetni, amelyet fel is használ. Görögország energia igénye ugyanis nagymértékben csökkent a válság miatt, de a Gazprom szerződés tartalmaz egy olyan záradékot, mely szerint a leszállított gázért mindenképp fizetni kell – akár felhasználják, akár nem. Viszont ezen is lehet módosítani, utalnak rá kormányzati források Moszkvában.

Mit kérnek érte cserébe? Ciprasz miniszterelnök rögtön a megválasztása után kijelentette: az Oroszország elleni szankciók nem vezetnek sehova. Elvben elég egy uniós tagállam vétója és buknak a szankciók. Csakhogy ehhez Görögországnak szembe kell mennie az Európai Unióval, amelytől teljesen függ. Persze ki is lehet lépni az Európai Unióból, célzott erre Nyikolaj Fjodorov orosz mezőgazdasági miniszter. Görögországnak is komoly gond, hogy a Moszkva ellen elrendelt szankciók sújtják a mezőgazdasági exportját. Az orosz mezőgazdasági miniszter kerek-perec megmondta: amíg Görögország az Európai Unió tagja, addig nincs joga önálló kereskedelmi szerződésre. Vagyis a szankciókat Oroszország szelektíven nem oldja fel. Marad az a megoldás, hogy Athén vétózza meg az Oroszország elleni szankciókat. Az orosz állam angol nyelvű csatornája, a Russia Today arra céloz, hogy Moszkva más uniós államokra is számít ezen a téren: Magyarország, Szlovákia, Csehország és Olaszország van ezen a listán Oroszországban. Ilyen körülmények között tárgyal ma egymással Alexisz Ciprasz és Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 726 314 megtekintés

Videó: 48 935 214 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7028916

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh