A német hírszerző szolgálat (BND) szerint az Iszlám Állam (IÁ) elvesztette egyik legfontosabb bevételi forrását Irakban, miután a kurd önvédelmi erők és az iraki hadsereg az utóbbi hetekben az összes fontos iraki olajmezőt felszabadították a dzsihadista szervezet uralma alól - írta a Süddeutsche Zeitung című német lap honlapján. Eközben Haider al-Abádi iraki miniszterelnök bejelentette: szerdán az iraki erők el-Anbár tartományban indítottak újabb offenzívát az IÁ ellen.

A német lap a BND jelentésére hivatkozva azt írta, hogy mostanra az IÁ kezén egyetlen, napi kétezer hordó kitermelésére alkalmas olajmező maradt Irak területén. Ez az IÁ által korábban birtokolt mezők kapacitásának mindössze öt százaléka.

A BND szerint a terrorcsoport már nem tud említésre méltó olajexportot folytatni, sőt az általa uralt területek ellátása is gondot okoz.

Az utóbbi hetekben a kurd önvédelmi erők északi irányból, az iraki hadsereg és a szövetséges síita milíciák pedig délről, Tikrít városának környékén szorították vissza az IÁ-t, aminek során három fontos olajmezőt foglaltak vissza a szervezettől. Ebből kettőt a visszavonuló dzsihadisták felgyújtottak, ami a BND szerint annak a jele, hogy nem tervezik azok közeljövőbeli visszafoglalását.

A német szolgálat értékelése szerint az iraki veszteségeket a terrorszervezet által uralt szíriai olajmezők sem tudják ellentételezni. Ezek nagyjából napi 15 ezer hordós kapacitással bírnak, de az ottani létesítmények a négy éve tartó polgárháború miatt elhanyagolt állapotban vannak, és a kitermelést a szakemberek hiánya is nehezíti.

Mindazonáltal a Süddeutsche Zeitung jelentése szerint az IÁ továbbra is a világ leggazdagabb terrorszervezete, a német külügyminisztérium becslése szerint egy és kétmilliárd dollár közötti vagyonnal bír.

Haider al-Abádi iraki miniszterelnök szerdán bejelentette, hogy a tikríti győzelem után az iraki erők a szunnita többségű, az ország nyugati részén lévő el-Anbár tartományban indítottak újabb offenzívát az IÁ ellen. Ezt követően ostromolhatják majd meg Irak második legnépesebb városát, Moszult, amely a dzsihadisták ellenőrzése alatt van.

Forrás: MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 74 809 808 megtekintés

Videó: 47 974 170 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6888031

Jelenleg az oldalon

6
Online

Interreg CE1013 REFREsh