Brüsszeli értesülések szerint az Európai Unió versenyjogi biztosa az amerikai Google után az orosz Gazpromot vette célba. Az orosz óriást azzal vádolják Brüsszelben, hogy visszaél erőfölényével a piacon.

A Gazprom szerződésekben tiltja azt az ügyfeleknek, hogy a megspórolt gázt harmadik országnak eladják. Ezenkívül az is zavarja az Európai Uniót, hogy a Gazprom túlságosan hosszú időre köti a szerződéseket a tagállamokkal. Végül egy harmadik probléma: a Gazprom az olajhoz köti a földgáz árát, sok tagállam azt szeretné, ha a szén ára lenne a viszonyítási alap. Az Európai Unió 130 milliárd köbméter földgázt importál Oroszországból a Gazpromon keresztül. Brüsszel szeretné csökkenteni ezt a függőséget, hiszen egyes közép és kelet-európai államok esetében ez meghaladja a fogyasztás 80%-át is. Dél-Európában is vannak nagy Gazprom partnerek, mint Olaszország és Görögország. Náluk 30%-os a függés az orosz földgáz importtól.

Litvánia már 2012-ben feljelentette a Gazpromot mondván: az orosz óriás visszaél az erejével. A vizsgálat meg is indult Brüsszelben. Joaquin Almunia akkori versenyjogi biztos össze is állította a dossziét, de José Manuel Barroso, a Bizottság akkori elnöke leállította az akciót 2014-ben. Akkor ugyanis már életbe léptek a szankciók Oroszország ellen a Krím annektálása miatt. Barroso nem akarta tovább élezni a helyzetet Moszkvával az ukrajnai válság kellős közepén. Azóta megszületett a minszki békemegállapodás. Brüsszel tárgyalásokat folytat Moszkvával és Kijevvel a földgáz szállításról.

Ilyen helyzetben küldene el “panasz levelet” Moszkvába Margrethe Vestager dán versenyjogi biztos. A dán hölgy nem szívbajos: nemrég az amerikai óriás, a Google piaci monopolhelyzetét bírálta. Így most hivatkozhat arra: mindkét irányban védi az Európai Unió érdekeit. Moszkvában már jelezték: nagyon rossz néven vennék az uniós vizsgálatot a Gazprom ellen. Számukra ez olyan, mintha a szankciókat újabb tilalommal bővítenék ki. Juncker, a Bizottság elnöke állítólag zöld utat adott a Gazprom elleni vizsgálathoz, mely alaposan megronthatja az Európai Unió és Oroszország amúgy sem túlságosan fényes viszonyát. A dán versenyjogi biztos asszony jelenleg az USA-ban tárgyal. Szerdán küldheti el az uniós “panasz levelet” Moszkvába arról, hogy Brüsszel szerint a Gazprom visszaél erőfölényével a földgáz piacon.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 070 241 megtekintés

Videó: 48 298 489 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6920483

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh