Dél-ázsiai bevándorlók helyett robotokkal próbálják meg megoldani az elöregedő társadalom gondjait. Robear úgy néz ki, mint egy aranyos medve.

Japán már hosszú ideje küzd a társadalom öregedésének problémájával. Az erősen férfiközpontú, egykeresős családmodellben a párok alig látják egymást, a születések aránya drasztikusan visszaesett. Ezzel párhuzamosan az élettartam egyre hosszabb, egyre több az idős ember, az ápolási költségek pedig ezzel párhuzamosan folyamatosan növekednek. Súlyosbítja a helyzetet, hogy az idősek ápolása nem túl vonzó munka, a fizetés rossz, a munkakörülmények megterhelőek és részben nem megfelelőek. Ráadásul erősen idegenellenes társadalomról van szó, a bevándorlást adminisztratív eszközökkel korlátozzák, így az alacsony bérigényű dél-ázsiai munkaerő tömeges beáramlása sem alternatíva. Ahelyett, hogy az okokon változtatnának, inkább robotokat alkalmaznak.

A Robeart a Riken nevű cég fejlesztette ki. A robot nem véletlenül néz ki úgy, mint egy medve, ugyanis az alkotók célja az volt, hogy az idősebb emberek ne féljenek attól, hogy egy ember helyett egy gép segít nekik. Robear meglehetősen erőteljes, kiveszi a beteget az ágyból vagy segít neki a felkelésben, esetleg beülteti egy kerekesszékbe. Ezek a tevékenységek az ápolók számára gyakran nagyon megterhelőek, főleg, ha egy nap során sokszor kell elvégezniük. A Robear nagyon drága, de évtizedekre vetítve még így is olcsóbb, mint emberek alkalmazása, hiszen utóbbiaknak havonta kell fizetést adni.

Forrás: sg.hu Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 089 874 megtekintés

Videó: 48 319 327 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6923434

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh