Az Iszlám Állam bevételei közül az illegális olajkereskedelmet, vagy a pénzügyi tranzakciókat lehet blokkolni, de az illegális műkincs-kereskedelmet nem - mondta a térség kulturális örökségének pusztulásáról szólva Dezső Tamás, az ELTE bölcsészkarának dékánja, asszirológus az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Már az Iszlám Állam létrejötte előtt működtek azok a hálózatok, amelyeken most már folyik a szabad rablás, az internetes árveréseken tűnnek el olyan műkincsek, amelyek talán már soha többé nem lesznek kiállítva - mondta a szakember.

Hozzátette: nem is a múzeumi tárgyak eltűnése a legnagyobb veszteség, hiszen azokat legalább már leltározták, fotókon fennmaradnak, ám a hírek szerint az Iszlám Államban buldózerekkel folyik a romok "feltárása", így a kulturális örökség egy része örökre, nyomtalanul eltűnhet.

Dezső Tamás a helyszínen szerzett tapasztalatiról szólva kiemelte: az Iszlám Állam katonái a szunnita többségű területeken jelentős támogatást kapnak a lakosságtól, így a szemben-álló síita hadsereg nehezen képes stabilizálni katonai sikereit.

A sivatagban pedig még kiépített frontok sincsenek, "minden mozog" - jegyezte meg.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 698 517 megtekintés

Videó: 48 908 804 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7024098

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh