A Süddeutsche Zeitung szerint ha nem sikerül megállapodni a görög adósságválság kezeléséről csütörtökön az euróövezeti pénzügyminisztereknek, akkor pénteken rendkívüli csúcs jöhet és a görög bankokat is bezárhatják több napra. A német kormány nem erősítette meg a lap értesüléseit.

Rendkívüli tanácskozásra hívhatják össze péntek estére az uniós országok állam-, illetve kormányfőit és több napra bezárják a görög bankokat, ha nem sikerül megállapodásra jutni a görög államadósság-válság kezeléséről az euróövezeti pénzügyminiszterek csütörtökön kezdődő ülésén - jelentette hétfő este a Süddeutsche Zeitung című német lap az online kiadásában.

A beszámoló szerint az euróövezeti tagországok vészhelyzeti forgatókönyvet dolgoztak ki a görög kormánnyal folytatott tárgyalások eredménytelensége miatt. A terv alapján amennyiben az eurócsoport - az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács - csütörtökön kezdődő kétnapos ülésén sem sikerül megegyezést kötni az athéni vezetéssel, haladéktalanul rendkívüli uniós csúcsot hívnak össze, akár már péntek estére, hogy a legfelső szinten keressék tovább a megállapodás lehetőségét.

A Süddeutsche Zeitung meg nem nevezett berlini és brüsszeli forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a terv azt is tartalmazza, hogy a hétvégén megkezdik az euróövezet és Görögország közötti pénzforgalom ellenőrzésének előkészítését, aminek részeként néhány napra elrendelik valamennyi görög bank bezárását.

Ezután a bankok pénzforgalmi korlátozások mellett működhetnek tovább, így összeghatárt vezetnek be a napi kézpénzfelvételre és a belföldi átutalásokra. A külföldre irányuló átutalásokat nem teljesíthetik a bankok. Az intézkedés célja a pánikszerű, tömeges betétkivonás elkerülése.

Mivel az áruk és a tőke szabad mozgása az egyik alapvető uniós szabadság, korlátozásáról csak egy különleges jogszabályban lehet rendelkezni. Ha Athén erre nem hajlandó, az euróövezeti partnereknek csak az a lehetőségük marad, hogy elszigetelik Görögországot a valutaunió pénzforgalmi rendszerében - írta a Süddeutsche Zeitung.

A német kormány szóvivője a Reuters hírügynökséggel közölte, hogy nem tudja megerősíteni a lap értesüléseit.

A görög kormány hetek óta tárgyal a hitelezők - az Európai Bizottság (EB), az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) - képviselőivel arról, milyen intézkedéseket kell tennie azért, hogy felszabaduljon a 2010-ben indított második hitelprogram utolsó, 7,2 milliárd eurós részlete. A pénz nélkül Athén szinte biztosan nem tudja kifizetni az IMF-től kapott hitelek aktuális, 1,6 milliárd eurós törlesztőrészletét az utolsó határidőig, június végéig.

Görögország 2010 óta az első és a második mentőcsomag révén összesen 240 milliárd eurós támogatásban részesült az EB, az EKB és az IMF szervezésében összeállított hitelkeretekből, cserébe súlyos megszorításokat és reformokat kellett végrehajtania.

Forrás: kitekinto.hu / MTI Kattintson ide...

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 635 002 megtekintés

Videó: 48 832 011 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7010595

Jelenleg az oldalon

5
Online

Interreg CE1013 REFREsh