Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentése a 2014-es gázai háborúról elfogult, Izrael nem követett el háborús bűnöket.

A kormányfő bírálta az ENSZ jelentését, amely szerint mind Izrael, mind a palesztin fegyveres csoportok olyan tömeges méretekben sértették meg a polgári személyek alapvető jogait, ami már háborús bűnnel ér fel.

A jelentést készítő bizottságot „egy olyan tanács nevezte ki, amely mindent megtesz az emberi jogok védelmének kivételével. Tétlenül nézte, ahogy több ezer rakétát lőttek ki Izraelre” - mondta hétfőn Netanjahu a Likud párt frakcióülésének kezdetén, a dokumentum nyilvánosságra hozása után a kneszetben.

„Ez egy olyan tanács, amely többször ítélte el Izraelt, mint Iránt, Szíriát, Észak-Koreát együttvéve” - bírálta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát a miniszterelnök. „Először egy olyan személyt neveztek ki a bizottság élére, aki uszított és bujtogatott Izrael ellen, és pénzt is kapott a palesztinoktól”- utalt a grémium éléről fél év után az izraeli bírálatok miatt visszavonult William Schabas nemzetközi jogi szakértőre.

„Izrael önvédelmet folytat” - hangsúlyozta Netanjahu. „Múlt héten nyilvánosságra hoztunk egy átfogó jelentést, amelyben szakemberek részletezték a civilekre civilek mögül lövő terroristák tetteit”, - utalt az ENSZ-nek volt tábornokok és diplomaták által készített háttértanulmányra, amely szerint Izrael szigorúan teljesítette a nemzetközi hadviselés szabályait.

Benjámin Netanjahu összegzésül kijelentette, hogy „Izrael nem hajtott végre háborús bűnöket. Minden, emberek életét védő ország ekképp viselkedett volna; a bizottság nem várhatja el, hogy ölbe tett kézzel nézze, ahogy több ezer rakétát lőnek ki a polgáraira. Továbbra is erővel és határozottan fogunk fellépni minden minket megtámadóval szemben” - szögezte le.

Az ENSZ jelentése ellen foglalt állást az ellenzéki szociáldemokrata Munkapártot vezető Jichák Herzog is. „Az izraeli hadsereg erkölcsös és semmiféle jelentés nem győzhet meg minket az ellenkezőjéről. Miközben a Hamász a civileket támadja, mi mindig megpróbáljuk csökkenteni az ártatlan áldozatok számát” - indokolta Hercog az állítását.

A volt tábornokok és diplomaták jelentése: Kattintson ide...

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 651 844 megtekintés

Videó: 39 592 617 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5962146

Jelenleg az oldalon

7
Online

Interreg CE1013 REFREsh