Nehezen indul az amerikai védelmi minisztériumnak a mérsékelt szíriai felkelők kiképzését célzó programja; a Pentagon főnöke, Ash Carter néhány napja arra hívta fel a figyelmet, hogy gondjaik vannak a megfelelő számú mérsékelt ellenzéki toborzásával, egy hétfői arab sajtójelentés szerint pedig a potenciális harcosok is tömegesen hagyták ott a kiképzést, amikor megtudták, hogy a részvétel egyik előfeltétele szerint nem harcolhatnak Bassár el-Aszak szíriai elnök kormánycsapatai ellen.

A tervek alapján három év alatt évente ötezer harcost képeznének ki Törökországban és Jordániában létrehozott táborokban. Az amerikai kongresszus által jóváhagyott program három kijelentett célja: az Iszlám Állam (IÁ) szervezet elleni küzdelem, a mérsékelt ellenzék által ellenőrzött területek védelme és a politikai megoldás előmozdítása Szíriában.

A The Syrian Observer független hírportál szerint a szóban forgó projektre, valamint egy párhuzamos, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) az ellenzéki harcosok kiképzését és felvértezését célzó titkos programjára eredetileg hatezren jelentkeztek, de közülük csak ezerötszázan jutott át a szűrőn.

Diplomáciai források szerint legutóbb kétszáz harcos érkezett egy törökországi és egy jordániai táborba, de közülük mindössze ötvenen maradtak ott, mivel a legtöbben nem voltak hajlandóak aláírni, hogy hazatértük után nem támadnak Aszad katonáira.

A program sikeres előrehaladását a gyakorlati nehézségeken túl a Washington és Ankara közötti stratégiai ellentétek is hátráltatják, amelyek abból fakadnak, hogy Amerika nem hajlandó légi hadműveleteit az Aszad-rezsimre is kiterjeszteni.

Törökország, csakúgy mint egyes nyugati kormányok hiába próbálták rábírni Washingtont, hogy az általa vezetett nemzetközi katonai koalíció vadászgépei támogatást nyújtsanak a damaszkuszi vezetés ellen harcoló felkelőknek, az Egyesült Államok minden olyan lépést elutasított, amely veszélyeztetné az Iránnal - Damaszkusz legfontosabb szövetségesével - folytatott nukleáris tárgyalásokat.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 078 443 megtekintés

Videó: 48 307 589 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921574

Jelenleg az oldalon

3
Online

Interreg CE1013 REFREsh