Leminősítés lehetőségére utaló negatív felülvizsgálat alá vette az Egyesült Államok hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának lehetséges legjobb, "AAA" szintű osztályzatát a Fitch Ratings, elsősorban az államadósság-limit emeléséről szóló megállapodás hiányára hivatkozva.

Ha a Fitch megvonja az amerikai "AAA" besorolást, az Egyesült Államoknak már két nagy nemzetközi hitelminősítőnél lenne a legjobb besorolásnál alacsonyabb államadós-osztályzata. A Standard & Poor's ugyanis már 2011-ben megvonta az Egyesült Államoktól az "AAA" szuverén osztályzatot, egy fokozattal "AA plusz"-ra süllyesztve a besorolást.

Az S&P annak idején azzal a véleményével indokolta e döntését, hogy az akkori adósságlimit-emelési vita lezárásaként létrejött államháztartási konszolidációs terv elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

A Fitch Ratings által kedden késő éjjel, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentett negatív felülvizsgálat a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a negatív kilátásnál jóval erőteljesebb jelzés az érintett adósosztályzat leminősítésének lehetőségére.

A Fitch a döntéshez fűzött indoklásában kiemelte, hogy korlátozott csődhelyzeti - "RD", Restricted Default - államadós-osztályzatot adna az Egyesült Államoknak abban az esetben, ha az amerikai kormány elmulasztja a kincstárjegyek esedékessé váló kamat- és/vagy tőkerészének törlesztését. Az "RD" besorolás a hitelminősítő szerint addig maradna érvényben, amíg a csődhelyzeti állapot meg nem oldódik.

Hasonló intézkedést helyezett kilátásba nemrégiben a Standard & Poor's is. E hitelminősítő október eleji helyzetértékelésében az állt, hogy ha az adósságlimit-emelési megállapodás esetleges elmaradása miatt az amerikai kormány akár egy törlesztést is elmulaszt, akkor a Standard & Poor's szelektív nem törlesztői (SD - selective default) besorolásra süllyeszti az Egyesült Államok adósosztályzatát. Ez az osztályzat azt jelzi, hogy a kibocsátó, adott esetben az Egyesült Államok, egy vagy több adósságtörlesztési kötelezettségének nem tett eleget - állt az S&P elemzésében.

A Standard & Poor's két héttel ezelőtti figyelmeztetése szerint az amerikai "SD" besorolás a törlesztési elmaradás megszüntetéséig maradna érvényben.

A Fitch Ratings a negatív felülvizsgálat kedd éjjeli bejelentéséhez fűzött indoklásában hangsúlyozta, hogy az amerikai hatóságoknak nem sikerült megfelelő időben megemelniük a szövetségi államadósság-limitet. Jóllehet a Fitch továbbra is azzal számol, hogy az erről szóló megállapodás hamarosan létrejön, a politikai hazardírozás és a finanszírozási rugalmasság gyengülése növelheti az amerikai államcsőd beálltának kockázatát - áll a negatív adósosztályzati felülvizsgálat tényezőit soroló elemzésben.

A Fitch londoni elemzői kiemelték azt is, hogy bár az amerikai pénzügyminisztériumnak lenne korlátozott fizetési kapacitása a jelenlegi adósságlimit elérésének október 17-ére becsült időpontja után is, azonban ki lenne téve a bevételek és kiadások kilengésre hajlamos napi egyenlegének. Mindemellett nem biztos, hogy a szaktárca meg tudna határozni olyan prioritási sorrendet, amelyben az adósságszolgálat teljesítése elsőbbséget kapna, és az sem egyértelmű, hogy erre egyáltalán van-e jogi lehetősége.

A Fitch Ratings szerint ugyanakkor fennáll annak a kockázata is, hogy az Egyesült Államok igen jelentős késésekkel tud majd csak fizetni beszállítóinak és alkalmazottainak, és nagyokat késhetnek az állampolgároknak járó társadalombiztosítási folyósítások is. Mindez károsítaná az Egyesült Államok szuverén hitelképességének megítélését.

A jelenlegi "AAA" amerikai adósbesorolás tükrözi az Egyesült Államok rendkívüli monetáris és árfolyam-rugalmasságát, a dollár globális tartalékvaluta-szerepéből adódó kivételes finanszírozási rugalmasságot, valamint az amerikai tőkepiacok mélységét és likviditását - áll a Fitch elemzésében.

A hitelminősítő szerint azonban az adósságlimit-emelésről szóló tárgyalások elhúzódása - különösen a 2011 augusztusi hasonló epizód után - azzal a kockázattal jár, hogy megrendül az amerikai dollár elsődleges globális tartalékvaluta-szerepe iránti bizalom. Az Egyesült Államok hitelességébe vetett hit a fő oka annak, hogy az amerikai "AAA" osztályzatnak jelentősen magasabb a közadósság-tűréshatára, mint más, szintén "AAA" kategóriába sorolt szuverén adósok osztályzatáé - hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői.

A cég szerint az amerikai államadósság-limit emelésével kapcsolatos "ismétlődő hazardírozások" megrendítik az amerikai kormány és a politikai intézményrendszer hatékonyságába, illetve az amerikai gazdaságpolitika koherenciájába és hitelességébe vetett bizalmat is.

Forrás: MTI

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 65 513 959 megtekintés

Videó: 39 462 627 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5954544

Jelenleg az oldalon

13
Online

Interreg CE1013 REFREsh