Elsőbbségi vízumot kaphatnak a befektetők Nagy-Britanniában, pedig Kína és a szigetország viszonya nem éppen a legjobb. Tibet miatt feszült a hangulat.

- 24 órán belül szuper elsőbbségi vízumot kaphatnak kínai üzletemberek Nagy-Britanniában - ezt Pekingben jelentette be a brit pénzügyminiszter. George Osborne honfitársaival a hírt Twitteren közölte.

"Ha több a brit beruházás Kínában, itt lesz több munkahely, ha több lesz a kínai befektetés Nagy Britanniában, nálunk nő a foglalkoztatottság!"- foglalta össze véleményét a brit pénzügyminiszter. George Osborne nincs könnyű helyzetben Pekingben, mert a két állam kapcsolatai nem épp a legjobbak. És hogy miért? Mert Cameron kormányfő találkozott a Dalai lámával! Ezt Pekingben kifejezetten ellenséges gesztusnak tekintik. Ezért, amikor tavasszal a brit kormányfő jelezte: szívesen látogatna Pekingbe, akkor udvariasan, de határozottan közölték a kínai vezetők, a látogatás pillanatnyilag nem aktuális! Most többször megkérdezték a brit pénzügyminisztert Pekingben: mit gondol az emberi jogokról és különösen a tibetiek jogairól, de George Osborne egyetlen egyszer sem válaszolt.

Hiába, a pénz beszél! Odáig nem ment el a brit pénzügyminiszter, hogy szabad-kereskedelmi megállapodást javasoljon, olyat, amilyet Svájc kötött az idén, de kifejtette: "Van, akit aggaszt Kína fejlődése. Ők úgy gondolják: ha a kínaiak többet szelnek maguknak a tortából, nekünk kevesebb jut! Szerintem nem így van. Ha nagyobb lesz a torta, épp az együttműködés eredményeképpen, abból mindenki profitál!"

Persze gyorsan mondjuk el, hogy a brit közvéleményt nem ez a hír foglalkoztatta ma elsősorban hanem az, hogy a Vörös Kereszt- a világháború óta először- szeretetcsomagok szétosztását kezdte meg a rászorulóknak Őfelsége birodalmában.

Forrás: asiaport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 583 247 megtekintés

Videó: 48 770 891 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6997653

Jelenleg az oldalon

8
Online

Interreg CE1013 REFREsh