John Kerry úgy távozott Kabulból, hogy nem sikerült megoldania az amerikai csapatok afganisztáni „immunitásának” egyetlen kérdését sem. Az immunitás azt jelentené, hogy az amerikai katonák fölött ne ítélkezzen helyi bíróság Afganisztánban.

Erről a kérdésről novemberben dönt az idősek tanácsa.

Amennyiben ez a döntés nem lesz pozitív, úgy az Egyesült Államok teljes csapatkontingensét kivonja 2014-ben. Erre már volt precedens: 2011-ben az iraki vezetés nem egyezett bele az amerikai csapatok immunitásába. Miután nem írták alá a megfelelő egyezményt, az Egyesült Államok az összes csapatát kivonta Irakból.

Szombaton az afganisztáni elnökkel tartott közös sajtókonferencián Kerry kijelentette, hogy az említett kérdés megoldása nélkül „kétoldalú biztonsági egyezmény, sajnos, nem lehetséges”. A külügyminiszter rámutatott: bárhol is legyenek amerikai csapatok, beleértve Japánt, Dél-Koreát, Európát és Afrikát, egységes szabvány alapján cselekszenek. Afganisztán semmiképpen sem lehet kivétel. Az immunitás azonban nem jelenti a büntetés elkerülését. Kerry rámutatott, hogy bármely USA-állampolgárt, aki a csapatok kötelékében van és megszegi a törvényt, az igazságszolgáltatás bünteti, de az amerikai törvénykezés alapján.

Ez általánosan elfogadott gyakorlat és az Egyesült Államok követelése a csapatok immunitását illetően nem különbözik más országok külföldön tartózkodó katonai kontingenseire vonatkozó előírásaitól. Az afgán fél azonban nagyon sokáig és nehezen dönt a kérdésben. Mi lehet ennek az oka?

A biztonsági kiadások jelenleg meghaladják Afganisztán költségvetését. Az afgán fegyveres erők még sokáig nem képesek önállóan teljesíteni a katonai feladatokat. Ezt nyilván világosan látja az ország vezetése. De nyíltan vállalni, hogy gyakorlatilag hiányzik a szuverenitása, öngyilkosság lenne a jelenlegi rendszer számára. Így az afgán elnök demonstratív „szemben állása” a nyugati szövetségesekkel csak az afgán hatóságok hagyományos propaganda „áruja”, amely kimondottan belső használatra szól.

Szombaton Hamid Karzai már úgy nyilatkozott, hogy sikerült megállapodni abban, hogy az Egyesült Államok 2014 után nem hajt végre egyoldalú katonai akciókat a gerillák ellen. Megjegyzendő, hogy Kerry kabuli távozását követően az amerikai fél közölte, hogy a bilaterális megállapodásnak csak egyes részletei várnak még egyeztetésre. Így aztán az afgán idősek tanácsa nemigen követi az iraki kollégáinak példáját. Főleg, hogy láthatják, milyen siralmas következménnyel járt mindez.

Forrás: ruvr.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 896 901 megtekintés

Videó: 49 068 480 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen7055118

Jelenleg az oldalon

11
Online

Interreg CE1013 REFREsh