Perui Andok a gleccserek világa: az ország területén lévő 2679 gleccser az ottani 19 magas, a Kordillerák részét képező hegységében található.

A tudósok most megkongatták a vészharangot, hiszen azt észlelték, hogy a gleccserek 42,6 százaléka egyszerűen eltűnt. Az elmúlt negyven évben ugyanis szokatlanul meleg telek közsöntöttek az országra, még akkor is, ha ezt a lakói nem így érezték. A kis gleccserek pedig olvadásnak indultak, különösen azok, amelyek kiterjedése egy négyzetkilométer közelében volt. Az összes elovadt gleccser pedig a 870,66 négyzetkilométert teszi ki – ennyivel csökkent az ország vízkészlete is.

Az egyik példa erre a Cordillera Blanca, vagyis a Fehér Kordillerák, amelyek az ország északi régiójában, Ancashban található, mindössze 407 kilométerre fővárostól, Limától. Ezen a vidéken 755 gleccsert ismernek és az egyik legvonzóbb turisztikai célpont az országban. S most ez a legveszélyeztetettebb része a perui gleccservilágnak: eddig 87 százalékban elolvadtak a jeges övezetek – vagyis eltűnt a gleccser. Hogy mi a teendő? Erre még a tudósok sem tudnak válaszolni.

Forrás: globoport.hu

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 75 077 828 megtekintés

Videó: 48 306 780 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen6921475

Jelenleg az oldalon

4
Online

Interreg CE1013 REFREsh