A francia védelmi miniszter szerint Párizs meghozta a végső döntést arról, hogy nem adja át az orosz megrendelésre gyártott Misztral helikopter-hordozó hajókat Oroszországnak.

Jean-Yves Le Drian ezt egy Washingtonban tartott sajtótájékoztatón jelentette ki. A védelmi miniszter azt is hozzátette, hogy: “reméli, Washington végül beleegyezik és megveszi a hajókat.”

A francia kormány annak ellenére döntött a hajók át nem adásáról, hogy az szerződésszegés, és ennek megfelelően hatalmas kártérítést kell fizetnie Oroszországnak. A védelmi miniszter a sajtótájékoztatón elismerte, hogy Franciaországot ez a döntés 1,2 milliárd dollár megfizetésére kötelezi.

Le Drian szerint a hajók át nem adása Oroszország “ukrán válságban betöltött szerepéhez” köthető. A szerződésszegésről azonban már az átadás elhalasztásakor tudható volt, hogy az amerikai nyomásgyakorlására történik: Washington ugyanis az első hajó átadásának idején felszólította a NATO főtitkárát, hogy az tegyen hivatalos ajánlatot Párizsnak a hajók felvásárlására, ami meg is történt. A NATO éves költségvetése azonban nem elegendő a két hajó megvásárlására és Franciaország kompenzálására, így azokat – a nyugati tömb részéről – egyedül az önmagát a dollár korlátlan nyomtatásából finanszírozó Egyesült Államok tudná megvenni.

Le Drian azonban azt is hozzátette, hogy nehéz új vevőt találni a Misztraloknak, mert azok orosz szabvány szerint épültek, és a teljes átalakításuk csak tovább növelné a gyártás költségeit. Így most leginkább az a kérdés, hogy Washington hajlandó-e kompenzálni Franciaországot cserébe azért, hogy a francia költségvetés 1,2 milliárd dollár veszteséget kellett elszenvedjen az amerikai érdek kiszolgálása miatt.

Franciaország és Oroszország 2011-ben állapodott meg a hajók gyártásáról. Az Egyesült Államok amiatt volt érdekelt az üzlet szabotálásában, mert Kelet-Európában jelenleg is háborús készülődést folytat Oroszország ellen – amerikai csapatok vonulnak be minden kelet-európai országba az orosz határ mentén -, és a Misztral-üzlet szabotálásával hátráltatja az orosz flotta modernizálását, hogy csökkentse Oroszország védelmi képességét.

A hajógyár szakszervezete már korábban felhívta a figyelmet arra, hogy szerződésszegés esetén nem csak a Misztral-üzlet felmondása által okozott veszteséggel kell számolni, hanem további megrendelésektől eshetnek el, mert a potenciális vevők szemében ez olyan képet alakít ki Franciaországról, hogy nem képes teljesíteni szerződésben vállalt kötelezettségeit, ha a konkurencia részéről a kormányt nyomásgyakorlás éri – ami Franciaország szuverenitásának teljes hiányát jelenti.

Forrás: hidfo.ru

Tafedim tea

Igmándi Sajtműhely

WeblapWebáruház.hu

Map

free counters

Nézettség összesen

Cikk: 64 240 532 megtekintés

Videó: 38 479 287 megtekintés

MTI Hírfelhasználó

Látogatók

Összesen5891829

Jelenleg az oldalon

12
Online

Interreg CE1013 REFREsh